Annons
Ledare

För tidig take-off

TA anser:Försvarets behov är viktigare att tillgodose än försvars­industrins. Gärna fler Gripen-plan, men först en rejäl utredning.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2012
Planekonomisk uppvisning. Arkiv: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Planekonomisk uppvisning. Arkiv: JOHAN NILSSON / SCANPIXFoto: 

Regeringens besked i helgen om att man vill dela utvecklingsnotan för de nya versionerna av Jas 39 Gripen med Schweiz kom överraskande. Och då inte bara eftersom det handlar om mycket pengar, att det är anmärkningsvärt stor skillnad på att beställa 40 eller 60 plan, eller att det schweiziska köpet av 22 plan är långtifrån slutfört.

Mest förvånande är att beskedet kommer bara en dryg månad efter att den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen fått en ny ordförande i Cecilia Widegren (M), vars uppdrag är att analysera viktiga förändringar i den internationella utvecklingen. Försvarsberedningens arbete är viktigt inför nästa försvarsbeslut 2015, sa försvarsminister Karin Enström (M). Då. I helgen framstod det arbetet delvis som redan slutfört, antagligen som en följd av att moderater och socialdemokrater – järntrusten i försvarsindustriella frågor – har talat sig samman.

Annons

Både partiledare Stefan Löfven (S) och den försvarspolitiske talesmannen Peter Hultquist (S) meddelade raskt att man i princip är för att lägga 3 miljarder kronor per år under 30 år för att köpa svensktillverkade stridsflygplan.

S-kvinnors ordförande, riksdagsledamoten Lena Sommestad, anser att pengarna kan användas bättre. ”Framför allt är det anmärkningsvärt att regeringen väljer att argumentera för Jas som en central del av svensk tillväxtpolitik. Enligt dagens svenska lagstiftning är vapenexport i grunden förbjuden, och tillstånd ges endast om det finns försvarspolitiska eller säkerhetspolitiska skäl”, säger hon till Dagens Arena.

Sommestad sätter fingret på en öm punkt: Flygplansköpen som enbart ett industripolitiskt projekt. Att köpa färdiga vapensystem från hyllan fungerar i andra sammanhang, då talas det inte ens från socialdemokratiskt håll om nödvändigheten av att utveckla och tillverka vapen för att behålla någon alliansfrihet – den som i dag bara finns på pappret.

Sverige övar med Nato, deltar i Nato­ledda operationer, är bäst i klassen. Det enda som kvarstår är att Sverige slutar hyckla, söker medlemskap i Nato och med övertygelse bidrar till säkerhetspolitisk stabilitet.

Det är mycket möjligt att upp till 60 nya Jas 39 Gripen är precis vad Sverige behöver. Men brådskan med att meddela detta är svårförståelig när schweizarna inte kan ge besked om en eventuell affär förrän tidigast 2014. Vid det laget bör dessutom Försvarsberedningen ha hunnit analysera vilka säkerhetspolitiska utmaningar Sverige står inför.

Framförhållning och tidiga beslut är viktigt, inte minst i försvarspolitiska frågor. Men det ska rimligen ske i samklang med en vettig beredning.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons