Annons
Ledare

Petter Birgersson: För sen plan för ukrainarna i Sverige

Regeringen ska se till att ukrainarna folkbokförs och därmed får ett enklare liv med personnummer, möjlighet till bank-id och starkare rättigheter. Det är bra – men sent och det dröjer ännu många månader.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Blågul solidaritet behövs på alla fronter.
Blågul solidaritet behövs på alla fronter.Foto: Henrik Montgomery/TT

Massflyktsdirektivet inom EU aktiverades när Ryssland invaderade Ukraina för snart två år sedan. De ukrainska flyktingarna – mest barn, mammor och äldre då män i lämplig soldatålder inte fick lämna Ukraina – kunde söka skydda i det EU-land de önskade. Det innebar också att villkoren har sett väldigt olika ut mellan länder.

Det var tämligen tydligt från den dåvarande socialdemokratiska regeringen och dess integrations- och migrationsminister Anders Ygeman, att staten inte skulle uppmuntra ukrainare att komma till Sverige på egen hand eller med hjälp av personer här. Villkoren fastställdes till att de inte skulle få mer än den grundläggande ersättning som utgår till asylsökande – alltså innan beslut om uppehållstillstånd fattats. Den är sedan många år 71 kronor om dagen för en ensamstående vuxen, lägre om det finns flera personer i ett hushåll och ännu lägre för barn. Ingen rätt till svenskundervisning, SFI, gavs heller.

Annons

Uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gav alltså inte samma position som den som har fått beviljat uppehållstillstånd. Ukrainarna hamnade i något slags mellanläge. Den nuvarande regeringen och SD har inte förändrat förutsättningarna och röstade nyligen emot ett förslag mot att höja ersättningen

Många ukrainare har ändå klarat sig genom att skaffa jobb på egen hand. Det kan ändå vara knepigt med sådant som bankkonton och särskilt bank-id eller motsvarande legitimation som kräver personnummer. Risken är också stor att ukrainare utnyttjas på en grå eller svart arbetsmarknad, särskilt om rättigheterna är oklara och svaga. Med stigande arbetslöshet ökar dessutom risken att fler ukrainare står utan arbete.

Regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) hänvisar till att ukrainarna nu ska kunna bli folkbokförda. Hon skriver på X: ”Det ger t ex rätt till bank-id, sjukvård, betydligt högre ersättning och föräldrapenning för dem som jobbar. Vi kör det i ett snabbspår och vill ha det på plats så snart som möjligt under hösten.” I Sveriges Radio talas det om senast till årsskiftet.

Det är ett snabbspår ur politiskt perspektiv, men det har tagit väldigt lång tid ur mänskligt perspektiv. Dessutom går massflyktsdirektivets uppehållstillstånd ut 4 mars 2025, då kan det inte förlängas, enligt den information Migrationsverket har i dag. Vad som händer då är hittills oklart. I bästa fall är Ryssland besegrat, men mer realistiskt är en annan situation med fortsatt krig.

Då gäller det också att Sverige – och övriga EU – har hittat en hållbar situation för de mammor, barn, äldre och andra som inte kan förväntas befinna sig i Europas krigszon.

Annons
Annons
Annons
Annons