Annons
Ledare

För framtidens barn

Region Skåne vill genom medverkan i ett EU-finansierat forskningsprojekt möjliggöra gratis fertilitetstester.
Ledare • Publicerad 4 juni 2012
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Om etikprövningsnämnden säger ja kommer i ett första steg kvinnor i Malmö mellan 25 och 35 år få erbjudande om att få sin reproduktionsförmåga medicinskt prövad, skriver Sydsvenskan (3/6).

Detta är onekligen ett ömmande projekt. Enligt föreningen Barnlängtan lider en miljon svenskar, 15 procent av alla par, av ofrivillig barnlöshet. Riksdagen har sedan länge slagit fast att det är en sjukdom. Och regionrådet Gilbert Tribo (FP) är djupt engagerad. ”För många ter sig livet mindre meningsfullt och inte sällan utvecklar man en livskris. Omgivningens bristande förståelse förstärker detta vilket får många att dra sig undan. Trots detta är det väldigt få som erbjuds psykologiskt stöd från samhället”, skrev han i samband med att förslaget om kraftigt höjd ersättning till äggdonatorer nyligen presenterades.

Annons

Tribo vill främst kartlägga behovet av fertilitetstester. Men han ser också möjligheter. I framtiden kan kanske unga kvinnor som befinner sig i riskzonen för att inte kunna få barn låta frysa ned ägg, tror han. Äggen kan sedan plockas fram när livet med fokus på annat än familjebildning har fått den biologiska klockan att bli för mycket.

Mycket har gjorts för att hjälpa ofrivilligt barnlösa. Provrörsbefruktning, spermie- och äggdonation är vardag i sammanhanget, livmodertransplantationer kan vara på väg att bli det. En helt annan – och betydligt svårare – sak är om kampen mot ofrivillig barnlöshet ska prioriteras högre. Är barn en rättighet, något som samhället har en skyldighet att hjälpa alla med att skaffa – till varje pris?

Barn betraktas ofta som uteslutande en gåva, men det finns otvetydigt en god, politisk vilja att hjälpa de som inte fått. Att det satsas forskningsresurser är bra. Men lika gärna som att lyfta frågan om att ställa i ordning offentliga äggbanker för uttag senare i livet, finns det skäl att fundera kring frågan om surrogatmödraskap. I Sverige är det förbjudet: sjukvården får inte ge assisterad befruktning till kvinnor som inte avser att behålla barnet. För den som vill är det dock lätt att gå runt förbudet genom att anlita någon utomlands.

I mars beslöt riksdagens socialutskott att utreda frågan. Bara Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är emot. De oroar sig – från olika utgångspunkter – över att surrogatmödraskap ska leda till exploatering av socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor.

Det är ett argument att ta på allvar. Men rimligen inte avgörande om surrogatmödraskap enbart tillåts på icke-kommersiell grund; att en annan människas kropp inte får användas som bebisfabrik.

Det allmänna måste självfallet stödja och hjälpa ofrivilligt barnlösa. Men lika självklart är att det förblir en svår fråga att bestämma hur stora resurser landstingen ska öronmärka för att förebygga så att alla som önskar – kanske, möjligen, om de då vill – ska kunna få barn någon gång i framtiden.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons