Annons
Ledare

Fokusera på egenmakt

Precis som med kläder går det mode även i politik – inte minst i fråga om vilket språk som används. Ord som tidigare varit vanliga i debatten men som blivit något omoderna är genusperspektiv och förnyelse. Numer används förändring och återupprätta.
Ledare • Publicerad 17 juli 2009
Nytt lagförslag presenteras. Kerstin Wigzell och folkhälsominister Maria Larsson (KD).
Nytt lagförslag presenteras. Kerstin Wigzell och folkhälsominister Maria Larsson (KD).Foto: 
Foto: 

Ett ord som tyvärr helt verkar ha försvunnit från politikernas ordförråd och tänkande är det engelska ordet ”empowerment”, ungefär ”egenmakt” på svenska.

För ett par år sedan talade dåvarande Folkpartiledaren Lars Leijonborg om egenmakt, SSU hade kampanjer på temat och det var något man jobbade för att människor skulle känna i sin vardag.

Annons

Kerstin Wigzell som utrett svenska barns situation lämnade på torsdagen sitt förslag om en ny lag till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Bland annat föreslås att det ska bli lättare för barn att söka hjälp utan inblandning av andra vuxna än socialtjänsten.

I dag fungerar det så att det måste finnas en anmälan för att socialtjänsten ska ingripa mot barn som far illa – och visserligen kan socialtjänsten själva upprätta en anmälan, men barnen själva kan inte anmäla.

Varje given dag är i genomsnitt unge-fär 16 000 barn omhändertagna i Sverige. De flesta av dessa är omhändertagna en kortare period därför att de skadar sig själva eller skadas av sina föräldrar. Runt fyra procent av alla under tjugo år har någon gång varit föremål för omhändertagande – alltså i snitt en per skolklass i Sverige.

Med stor sannolikhet är mörkertalen enorma – varje lärare och varje fritidsledare känner till barn som skulle behöva mer hjälp.

Men av någon anledning tiger de. Det kan vara så, som också folkhälsoministern påpekade, att man tiger av rädsla. För hur ska man kunna samarbeta framöver med en familj som man en gång anmält till myndigheterna?

Kerstin Wigzell föreslår att en anmälningsplikt ska införas – och även om det är svårt att se hur man skulle straffa de som tiger så är det en viktig markering från samhället. Det är de vuxnas förbaskade skyldighet att se till att barn mår bra och anmäla om det inte är så.

Föräldrar till barn som omhändertagits kommer dock inte heller i framtiden att automatiskt utredas när de skaffar fler barn. Det borde vara självklart – människor med missbruk eller andra grova problem blir sällan friska bara för att de sätter nya barn till världen. Det kan verka förvånande att en utredning som tar makt från föräldrar och ger det till barn är sanktionerad av en kristdemokrat, men oavsett så vore det bra att omedelbart se till att utredningen blir proposition. För det är dags att egenmakten kommer tillbaka i både politikers språkbruk och tankebanor.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons