Annons
Ledare

FN:s hån mot Ukraina

Från 1 april är Ryssland ordförande i FN:s säkerhetsråd. Institutionen som ska bevara freden hånar krigets offer.
Ledare • Publicerad 31 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Möte i FN:s säkerhetsråd 23 mars.
Möte i FN:s säkerhetsråd 23 mars.Foto: John Minchillo

Ett aprilskämt ska ha någon slags komisk knorr. Det saknas tyvärr när terroriststaten Ryssland, med den internationellt efterlyste krigsbrottslingen Vladimir Putin i förarsätet, för en månad tar över som ordförandeland i FN:s säkerhetsråd.

Senast Ryssland ledde säkerhetsrådet var i februari 2022. Den månaden inleddes den fullskaliga invasionen av Ukraina. Det är ett av de mest uppenbara brotten mot FN-stadgan som världen har skådat.

Annons

Ryssland använde säkerhetsrådet som ett instrument för att förleda världen att tro att ingen invasion var förestående. Bland annat bjöds proryska aktivister som påstådda företrädare för ukrainska civilsamhället med budskap om den ondskefulla ukrainska regimen (Time). Allt för att förvilla omvärlden. Då hade brottet ändå pågått sedan 2014. Men i FN får brottslingarna leda den påstått brottsförebyggande verksamheten.

Den ukrainska reaktionen är hård. Oleh Nikolenko, talesman för Ukrainas utrikesminister säger i en intervju med Kyiv Post att Ryssland driver med internationella lagar och FN-stadgan. Han drar en slutsats av det: ”FN:s legitimitet bör ifrågasättas.”

Nikolenko har rätt.

Förhoppningarna på FN har varit stora allt sedan organisationens bildande. I Sverige har FN länge haft status som någon slags fredsgarant, även för enskilda stater. Somliga har sett det som ett alternativ till försvarsallianser som Nato. Allt det där har smulats sönder fullständigt. Om inte förr så med Rysslands utplåningskrig mot Ukraina. Alla ”fredsforskare” som blandar bort korten, pekar på Nato och yrar om att det finns fler än en skyldig till kriget gör sig till redskap för angriparen.

FN:s roll brukar också försvaras med att det är där diktaturer och demokratier kan mötas, att det är en plats för kommunikation som annars försvinner. Det är möjligt. Det är också sant att FN är en plats där absurditeterna blir tydliga. När terroriststaten blir ordförande i säkerhetsrådet fullbordas ironin.

Med den permanenta platsen i säkerhetsrådet blockerar Ryssland med sitt veto ingripanden mot den egna terroristledningens krig. Ordförandeskapet för med sig mer än symbolik. Som tidskriften Time konstaterar innebär ordförandeskapet i säkerhetsrådet mer än symbolvärden. Det ger makt i institutionen, ordförandelandet leder alla diskussioner, ska tillämpa reglerna och kontrollera agendan.

En organisation som låter de värsta brottslingarna styra egna centrala organ blir en lam anka. I värsta fall en medbrottsling.

Den som vill se hopp kan konstatera att det internationella samfundet trots allt reagerar. Den internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin. Ukraina har enligt folkrätten all rätt att försvara sitt territorium och länderna som stöder Ukraina har all rätt – samt moralisk skyldighet – att stödja dem militärt.

Ett desperat Ryssland på nedgång med minskande befolkning och söndertrasat samhälle är farligt. Det är ett Ryssland på dödsmarsch som måste stoppas innan Kreml drar med sig för många i fallet. Men de fredsbevarande allianserna – även utan ett formellt svenskt medlemskap i Nato – är på väg att byggas starkare. När väst bestämmer sig kommer väst att vinna.

Efter den segern får FN reformeras. Utan Kremls inblandning.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons