Annons
Ledare

Fly inte från Billström

Försörjningskravet gör inte Sveriges migrationspolitik mindre human.
Ledare • Publicerad 4 december 2012
Kan också ha rätt.
Kan också ha rätt.Foto: Claes Nyberg

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill skärpa kraven för anhörig­invandring. Idag finns det ett försörjningskrav för invandrare som vill ta hit sina anhöriga. Det innebär att man måste ha egen försörjning och bostad för sin familj.

Det var för två år sedan som försörjnings­kravet infördes efter hårda förhandlingar inom regeringen. Framför allt var det Moderaterna som drev frågan, men Kristdemokraterna och Folkpartiet fick igenom att kravet inte skulle gälla barnfamiljer. Försörjningskravet har inte lett till någon större effekt eftersom undantagen varit många och omfattande.

Annons

Billströms utspel ska ses mot bakgrund av den ökning av asylsökande som väntas nästa år. Enligt den senaste prognosen från Migrationsverket väntas 54 000 personer söka asyl i Sverige, vilket är en kraftig höjning jämför med i år då antalet beräknas bli 44 000.

Statsminister Fredrik Reinfeldt backade på måndagen upp sin minister.

”Vi tycker att det är viktigt att vi har en tydlig arbetslinje kopplad till människor som kommer till Sverige av olika skäl”, sa han till TT igår vid ett besök i Karlskrona.

Men Tobias Billströms tal om skärpning mottogs inte väl av allianspartierna. Företrädare för KD och C säger till TT att den ingångna uppgörelsen gäller. Folkpartiets Ulf Nilsson är inne på samma linje, men är ändå öppen för att diskutera och se vad Billströms förslag innebär. Miljöpartiet, som regeringen ingått en migrationspolitisk överenskommelse med, är emot försörjnings­kravet och avvisar helt Billströms skärpning.

Det ser alltså redan från början ut som att migrationsministern inte får igenom sitt förslag. Synd. Det är värt en mer omfattande debatt.

Man måste kunna tänka två tankar samtidigt. På samma gång som Sverige har en generös migrationspolitik finns det också lagar och regler att följa. Invandringen till Sverige är reglerad. Den som knackar på landets dörr har rätt att få sin sak prövad. När en person väl har fått uppehållstillstånd finns möjligheten för anhöriga att komma till Sverige.

Om det är svåra gränsdragningar att göra i praktiken är det minst lika svårt att komma överens politiskt om var gränserna ska gå. Ideologin ska givetvis vara ledstjärnan, men den måste också ställas mot verkligheten.

För att upprätthålla en generös flyktingpolitik krävs det att landets alla kommuner tar ett solidariskt ansvar. Så är det tyvärr inte idag. Där finns det mer att önska av kommunerna.

Men att vara generös hindrar inte att man också ställer krav. Det förslag som Tobias Billström nu har lyft innebär inte en urholkning av den svenska flyktingpolitiken. Därför är det rimligt att föra en seriös debatt om vilka krav som ska ställas på dem som kommer till Sverige av andra orsaker än flyktingskäl.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons