Annons
Ledare

Petter Birgersson: Finland har flyttat närmre Skåne

Skåningar har en tät relation med Danmark. Men till Finland går ingen bro. Den svenskspråkige presidenten Alexander Stubb kan förhoppningsvis bygga starkare förbindelser söderut.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 februari 2024 • Uppdaterad 12 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Alexander Stubb firar segern. Spelar det någon roll för Sverige?
Alexander Stubb firar segern. Spelar det någon roll för Sverige?Foto: Sergei Grits

Det är symptomatisk för den svenska relationen till Finland att förlusten av den östra rikshalvan, motsvarande en tredjedel av territoriet och en fjärdedel av befolkningen, till Ryssland 1809 behandlades ytterst summariskt i SVT:s Historien om Sverige. Men i helgen valdes Alexander Stubb till den första finske presidenten med svenska som modersmål sedan frihetshjälten Gustaf Mannerheim. Den nyvalde finske presidenten är känd för att behärska en stor mängd språk som han gärna växlar mellan när han talar med journalister eller politiker från olika länder.

Stubb, som under sin politiska karriär hunnit med att vara Europaparlamentariker och inneha flera ministerposter – inkluderat statsministerposten – var redan före presidentvalskampanjen i Finland en av de mest kända finska politikerna i Sverige. Det säger kanske nu inte så mycket, då finsk politik inte har varit särskilt uppmärksammad i svenska medier de senaste decennierna – åtminstone fram till Nato-medlemskapet blev aktuellt. Tidigare statsministern Sanna Marin och den avgående presidenten Sauli Niinistö, som sommarpratade i SR, fick trots allt sin beskärda del av mediekakan.

Annons

Det är där Alexander Stubb tar vid de finsk-svenska relationerna. Som president är hans makt begränsad, om än till i dag mycket viktiga områden med posten som överbefälhavare och stort inflytande över utrikespolitiken. Alexander Stubbs partikamrat Petteri Orpo – som slog bort Stubb från posten som partiordförande i Samlingspartiet (ungefär Moderaterna) 2016 – är för övrigt statsminister i en bräcklig koalition.

Stubb kommer att bli president i en tid när Finland, dess baltiska och nordiska grannar är extremt utsatta. Finland håller gränsövergångarna mot Ryssland stängda, i ett senaste beslut fram till 14 april. Det eftersom Ryssland medvetna sätt att bland annat skicka en stor mängd asylsökande människor mot gränsen som enligt den finska regeringen ”allvarligt hotar den nationella säkerheten och den allmänna ordningen.

Finlands medlemskap i Nato har ökat trycket från Ryssland och Sverige står inför samma sak. USA är fast i limbo gällande stödet till Ukraina. En möjlig blivande president i Donald Trump, gör uttalanden där kritiken mot att europeiska länder inte betalar tillräckligt i försvarsutgifter går över till att han skulle uppmuntra Ryssland att anfalla om inte så görs. Det ökar väsentligt behovet av sammanhållning i Norden och Europa.

En förhoppning är att Stubb med sitt språk och med sin popularitet bland politiker och journalister i Sverige kan nå ut på ett sätt till svensk publik som tidigare finska politiker inte har gjort. Stubb är dessutom mer av en europeisk politiker än finsk – vilket kanske inte alltid ökar populariteten på hemmaplan, men något som kan komma mycket väl till pass i den situation norra Europa befinner sig i dag.

Alexander Stubb är på det viset ett namn att lägga på minnet för alla skåningar, för hans kommande insatser kan var avgörande för Baltikums och Nordens frihet.

Annons
Annons
Annons
Annons