Ledare

Farligt dubbförbud

Om alla använde dubbdäck på vintern skulle det inträffa färre olyckor, menar både Trafikverket och Väg- och transportforskningsinstitutet.
Ledare • Publicerad 25 november 2010
Dubbdäck göre sig icke besvär på Hornsgatan i Stockholm.
Dubbdäck göre sig icke besvär på Hornsgatan i Stockholm.Foto: 

Det finns en mängd myter och föreställningar om huruvida det där med dubbar spelar någon roll. Som tur är finns det forskare och experter som tar reda på fakta.

”Om dubbdäcksandelen reduceras från 70 procent till 50 procent på hela det statliga vägnätet kommer per år det skattade antalet polisrapporterade personskadeolyckor att öka med 56 stycken, antalet döda att öka med 1,8 personer och de svårt skadade att öka med 13,1 personer. Vid reduktion till 20 procent ökar antalet olyckor med 140,3, antalet döda med 4,4 personer och svårt skadade med 33,0 personer per år”, skriver VTI i en rapport.

Svart på vitt – dubbar räddar liv i det svenska vinterväglaget.

Den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman har motionerat för att riksdagen ska ta ställning mot ett dubbdäcksförbud. Beckman, som själv bor i Gävleborgs län, hänvisar till Trafikverkets analyser, som visar att dubbdäck är 42 procent säkrare än vinterdäck utan dubbar. ”Vid klara och torra vägbanor kan dubbfria vinterdäck vara ett alternativ. Men vid mycket halt väglag, som ofta inträffar mornar och kvällar i hela Sverige, är vinterdäck med dubb det bästa alternativet för bilister”, skriver han.

Jo, det är ju det som är hela poängen. Vinterväglaget i Sverige är bara undantagsvis torrt. Under en stor del av vintern kör en stor andel av landets bilister på vägar som är täckta med snö, is eller frost. Ibland töar det lite, varpå väglaget kan bestå av is, snö och vatten samtidigt.

Sverige har högt ställda krav på rattnykterhet och många argumenterar nu även för mobilförbud bakom ratten.

Problemet med vinterdäcken är inte att vi svenskar generellt struntar i trafiksäkerhet. Vi är tvärtom oerhört noggranna med allt från bälten till bilbarnstolar.

Ändå väljer många bort dubbdäcken. För vissa, som Stockholmspolitikern Ulla Hamilton (M) är det en miljöfråga. I Stockholm har dubbdäcksförbud införts på vissa gator, för att minska mängden partiklar i luften. Hur farliga partiklarna egentligen är, det är ytterst omdiskuterat. Ändå höjs nu röster på fler håll i landet för att förbjuda dubbdäck.

Det är ytterst anmärkningsvärt att politiker är så flyhänta med förbud, trots att både Trafikverket och VTI tydligt visat vad det leder till.

Låt oss ta det en gång till. Vid reduktion till 20 procent ökar antalet olyckor med 140,3, antalet döda med 4,4 personer och svårt skadade med 33,0 personer per år.

Det är faktiskt inte en godtagbar konsekvens av en i grunden tveksam miljöåtgärd.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.