Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Fajtas för bögarna och judarna, friheten och jämställdheten

I Sverige kan homosexuella numera leva öppet och skaffa barn. Många kvinnor och män delar på föräldraskapet. Vi kan uttrycka obekväma åsikter, tro på valfri gud och spatsera runt i stringbikini om vi så önskar. Men inte överallt – och kanske inte för evigt.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 juli 2019 • Uppdaterad 19 juli 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Foto: Anna

Sverige är unikt och extremt, något som det ofta talas om med hänvisning till World Value Surveys, WVS, i vilken vårt lilla land sticker ut. Sverige är mest sekulariserat, individualistiskt, tolerant och jämställt i världen, sägs det

Men tyvärr finns det numera medborgare mitt ibland oss som inte platsar i övre högra hörnet på WVS:s kulturkarta. Det finns dom som hatar judar och förtrycker flickor, som hellre vill tillämpa sharia än svensk lag eller tycker att kärlek mellan två kvinnor eller två män är fult.

Annons

Forskaren Bi Puranen, som arbetar med WVS, berättade nyligen att de häpnadsväckande resultaten i studien som kom 2015 – som ofta kallas svenska värderingar – nästan enbart bygger på intervjuer med europeér. Bara 1-2 promille av de svarande var utomeuropeiskt födda.

När Puranen nyligen presenterade en liknande studie av migranters åsikter 2018 framträdde en annan bild. Invandrare som funnits länge i landet hade visserligen närmat sig de svenska värderingarna något, men de som kommit nyligen låg betydligt längre ifrån, särskilt vad gällde synen på familj och reproduktion.

I rapporten står det att de skiljer sig ”kraftigt från majoritetsbefolkningen vad gäller tolerans för homosexualitet, synen på sex före äktenskap liksom synen på skilsmässor, aborter och prostitution. En majoritet av såväl kvinnor som män är för jämställdhet, men många anser också att kvinnors jämställdhet har gått för långt i Sverige. Hela 65 procent anser att det helt eller delvis är sant att det är mannens ansvar att försörja familjen.”

Puranen pekade i en föreläsning på att nyanlända män ofta gillade att bo i Sverige eftersom de i hemlandet hade försörjningsansvar för många, men att välfärdssystemet i Sverige gav dem ”en fantastisk avlastning”. Kvinnorna hade däremot kvar allt arbete med hem och barn ”då väldigt få män tar det ansvaret”.

Det nya, feministiska landet var alltså bra för karlarna men sämre för kvinnorna, som förutom hemarbetet förväntades jobba och plugga.

Tro inte att de hojtar ”girl power” och bränner behån i första taget. Särskilt om de mest umgås med likasinnade. Särskilt om de bor i utanförskapsområden och sällan ser män dra barnvagn eller kvinnor göra karriär. Särskilt om familjen pressar på och hjärntvättar barnen.

Om vi andra inte aktivt hjälper kvinnor och barn att frigöra sig riskerar de ofria värderingarna att få fäste, och till och med spridas. Svensk lag gäller – och är i nuläget generös med fri- och rättigheter – men lagar förändras i en demokrati. De formas av medborgarna, styrs av majoriteten. Om det finns grupper som strävar emot de framgångar som generationer före min kämpat sig till kan utvecklingen alltså gå baklänges. Vem som anpassar sig efter vem beror på. På dem och oss, på dig och mig.

Jag tänker på min vän Robert Hannah som är riksdagsledamot för Liberalerna, och som jag ibland ser med make och barnvagn i mina kvarter. Han intervjuades i Göteborgs-Posten nyligen och berättade: ”Bara för 15 år sedan var det otänkbart att ha familj och barn och bara sedan dess har det skett en revolution vad gäller gayrättigheter i Sverige”.

Ja, fram till 1944 var det förbjudet att ha sex med någon av samma kön, och fram till 70-talet klassades homosexualitet som en sjukdom. Bara för tio år sedan infördes rätten till samkönade äktenskap.

Den frihet som vi upplever har inte alltid funnits utan kämpats fram. Den kan förloras om vi som älskar dem inte står upp för landvinningarna.

Annons

Därför blev jag glad när man på kvinnokliniken i Karlskrona numera kräver att nyanställda ska skriva under att de ställer sig positiva till att medverka vid aborter. ”Det finns tendenser i samhället i dag som jobbar aktivt mot rätten till abort”, sa ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. ”Vi ska inte vara naiva i Sverige och tro att det är heligt” (P4 16/7).

Nej, ingenting är heligt. Ingenting kan tas för givet.

För hundra år sedan var det vanligt att gifta kvinnor täckte sitt hår i Sverige. Fram till 1860-talet tvingades alla att vara kristna och det har verkligen inte alltid varit okej att vara ihop med en person av samma kön.

Hur gör vi för att bevara de friheter många av oss förknippar med Sverige? Hur stannar vi där uppe i det extrema hörnet i World Value Surveys kulturkarta?

Antisemitismen ökar i Sverige. I hederskulturer är homosexualitet oftast förbjudet. Småflickors kroppar täcks och unga kvinnor gifts bort. När Bi Puranen presenterade en kulturkarta med migranterna i såg den inte ut som den vi brukar skryta om.

Jag har verkligen inget emot människor från andra länder, men jag gillar inte de värderingar vissa har. Intolerans, ojämställdhet och ofrihet ser åtminstone jag inte som välkomna värden.

Dem kommer jag att slåss emot. Är du med?

Annons
Annons
Annons
Annons