Ledare

Facken dömer till utanförskap

Flera fackförbund funderar nu på att utesluta aktiva sverigedemokrater från sina förbund.
Ledare • Publicerad 1 oktober 2010
Skydd mot sverigedemokrater?
Skydd mot sverigedemokrater?Foto: 

”De delar uppenbarligen inte förbundets grundvärderingar” menar bland andra Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet.

IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe säger att partiet strider mot allt som Metall står för. Han fortsätter: ”Nästa fråga är ju om vi kan ha en moderat eller en kommunist som medlem.”

Det finns stora risker med att utesluta sverigedemokrater – dels förstärker man deras martyrskap, de får inte ens vara med i facket. Dels gör man fackförbunden irrelevanta. Om politiska åsikter hos medlemmarna är viktigare än löntagares rätt att få facklig hjälp vid tvister med arbets­givaren urholkas fackförbunden i såväl idé som praktik.

Fackförbunden har till stor del ansvar för a-kassan i Sverige. När de utesluter människor på grund av deras politiska engagemang hänvisas dessa till Alfa-kassan, som är dyrare än fackliga a-kassor. Det visar på orimligheten i att låta en av grundbultarna i vår gemensamma välfärd skötas av frivilligorganisationer.

Sverigedemokraterna är inget trevligt parti – men de enskilda medlemmarna kommer aldrig få chansen att ändra sig om man utesluter dem från andra demokratiska organisationer.

I värsta fall gör man partiet till en sekt som inte utesluter kontakter med omvärlden, men där omvärlden utesluter individerna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.