unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Facebook och demokratin

Plötsligt var det tomt. I torsdags (18/2) stängde Facebook ner spridandet av nyheter i Australien. Bakgrunden är ett lagförslag som parlamentets underhus godkände dagen före.
Lokaltidningar och riksmedier fick se sina sidor på plattformen gapa tomma när Facebook stängde ner spridandet av nyheter i Australien.
Lokaltidningar och riksmedier fick se sina sidor på plattformen gapa tomma när Facebook stängde ner spridandet av nyheter i Australien.
Foto: Rick Rycroft
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

För att stärka lokala medier ska nyhetsorganisationer kompenseras av globala it-jättar som Google och Facebook när artiklar sprids på bolagens plattformar. Google har de senaste veckorna slutit ersättningsavtal med stora medier som Financial Times och Reuters. Facebook valde däremot full konfrontation.

Lokaltidningar och riksmedier fick se sina sidor på plattformen gapa tomma. Och när det regnar på prästen stänker det på klockaren. Information från den nationella vädermyndigheten och flera delstaters blåljusmyndigheter försvann, mitt i skogsbrandssäsongen.

Fack och småföretagare kunde inte längre dela artiklar om sin verksamhet. Stora folkhälsoorganisationer som använder Facebook för att informera om pandemin och vaccinering mot coronaviruset blev nedstängda.

Och i delstaten Western Australia stängdes oppositionsledaren Zak Kirkups Facebooksida ned, medan den styrande Mark McGowans sida var orörd – tre veckor från delstatsvalet. Det är ett grovt intrång i valets och väljarnas integritet.

Facebook menade att lagen “missförstår helt förhållandet mellan vår plattform och utgivare som använder den för att dela nyhetsinnehåll.” Det är sant. Tidningar sålde aldrig nyheter till folk, utan de sålde en publik till annonsörer. Det menar medieteoretikern Andrey Mir i sin nya bok “Postjournalism and the death of newspapers”.

När svensk dagspress mådde som bäst kom runt 70 procent av intäkterna från reklam, enligt Nordicom-centret vid Göteborgs universitet. Radio och tv hade bråkdelar av reklammarknaden.

I dag är den värd runt 38 miljarder kronor. Men bara var femte annons går i nyhetsbärande medier, en andel som halverats sedan 2008. Och sedan millennieskiftet har reklaminvesteringar i dagspress minskat från 9,3 till 3,6 miljarder kronor. I stället är det Facebook, vars intäkter till 98 procent kommer från annonser, som äger publiken.

quote
Granskande medier, kunniga och kritiska väljare samt en spänstig offentlig debatt är inte förenliga med de sociala mediernas affärsmodeller.

I Sverige drog man, ihop med Google, in 12 miljarder kronor på digitala annonser 2017 medan svensk dagspress tjänade 2 miljarder. Att de två bolagen har 63 procent av marknaden – en dryg tredubbling sedan 2008 – påverkar demokratin.

En studie från 2019 visade att en veckas paus från Facebook inte sänkte medvetenheten eller förståelsen för viktiga nyheter. Däremot blev de 17 procent mindre deprimerade och fick 22 procentenheter lägre benägenhet att tro på politiskt vridna nyheter.

En annan studie från 2019 visade att fyra veckors paus gjorde folk gladare, mindre oroliga och markant mindre polariserade i sakfrågor. Att de visste mindre om aktuella frågor är inte konstigt, men det kanske är bättre än mer polarisering.

Och i en färsk studie från medieforskaren Jesper Strömbäck framkommer att folk inte lär sig om samhällsfrågor om de konsumerar nyheter via datorer, mobiler eller sociala medier.

Granskande medier, kunniga och kritiska väljare samt en spänstig offentlig debatt är inte förenliga med de sociala mediernas affärsmodeller. Andrey Mir menar att storleken på den digitala tsunami som översköljt medielandskapet är utrotande. Tills nyligen lät det hårt. Men en dag gapade skärmarna i Australien tomma.

Läs mer

Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Ledare. Var och en har ett personligt ansvar att vara en omtänksam medmänniska under pandemin. Varje dag, hur trist och jobbigt det än är.
Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Innebörden av kommunismen är konstant

Ledarkrönika. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tar avstånd från kommunismen men hennes ungdomsförbund hyllar den.
Innebörden av kommunismen är konstant

Storsatsning ska stärka den lokala journalistiken

Trelleborg. TA:s ägare riktar miljonsatsning till redaktionerna.
Både TA:s affärsområdeschef Magnus Isaksson och chefredaktör Martin Falkenby är överlyckliga över den satsning som koncernen gör på journalistiken.

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Madeleine Brandin: Vackrare stad

Gästkrönika. I Plan-och bygglagen stadgas faktiskt rent ut att vi ska bygga estetiskt tilltalande. Det är alltså en uppgift för stadsarkitekt och byggnadsnämnder att bevaka. Vackert och fult är en smaksak, men estetik är en vetenskap.
Madeleine Brandin: Vackrare stad

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Madeleine Brandin: Vi måste våga tala om skönhet

Gästkrönika. Det byggs fula, stora och själlösa hus i våra städer. Det är ord från tidningarnas insändarsidor. De är värda att lyssna på.
Madeleine Brandin: Vi måste våga tala om skönhet

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten

Kampanj: Testa TA i 3 månader för endast 3 kronor

Trelleborg. Bästa sättet att hålla koll på vad som händer i Trelleborgs kommun. Läs Trelleborgs Allehanda.