Annons
Ledare

EU i Sverige, Sverige i EU

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira stoppades i förra veckan från att sända från palestinskt område då den palestinska myndigheten menade att kanalen spridit falska uppgifter om PLO-ledarens död och därmed uppmanat till uppvigling mot myndigheten.
Ledare • Publicerad 21 juli 2009
Foto: 
Foto: 

I söndags gjorde Sverige, som EU:s ordförandeland ett uttalande – ett så kallat ordförandeskapsuttalande – där man i ganska hårda ordalag fördömde stängningen av al-Jazira. Bland annat påpekades vikten av fria medier och att EU uppmanade den palestinska myndigheten att tänka om.

Samma dag fick al-Jazira rätt att sända från palestinska områden igen.

Annons

Carl Bildt, just nu ordförande i EU:s utrikesministerråd har bråda dagar. Ändå sedan Sverige tog över ordförandeklubban har det varit val i Iran med efterföljande stridigheter och diplomatiska förvecklingar, det har varit stoppandet av nämnde tv-kanal och så vidare. Man får anta att Carl Bildt trivs som gäddan i vassen.

Händelser av denna typ är vardagsmat för EU. Dock kanske inte för den vanlige utrikesministern – även om just Carl Bildt är väl lämpad för jobbet och har de kontakter som är nödvändiga. Det var värre för den tjeckiska utrikesministern – landet bytte regeringen mitt under ordförandeskapet, och som nytillträdd har man förstås inga upparbetade diplomatiska förbindelser.

I höst håller EU:s institutioner och företrädare andan – då ligger unionens framtid i irländarnas händer. Igen. Och det vore för väl om de denna gång skulle rösta ja till Lissabonfördraget.

För då skulle unionen få en permanent ordförande, som i andra länder skulle kallas president. Dessutom skulle EU ha en utrikesminister, kallad EU:s höge utrikesrepresentant. EU byter ordförande varje halvår – självfallet tär det på både kontakter och resurser. Varje land har sina traditioner och diplomatiska kontakter. Med Lissabonfördraget skulle EU få en mycket tydligare internationell röst och kan därmed göra större skillnad.

Om EU skulle göra gemensam sak med USA skulle man kunna få bukt med mycket av världens konflikter och diktaturer. I alla fall just nu då samsynen mellan EU och USA:s president Barack Obama är stor – det hade varit svårare med eller utan permanenta representanter med förre presidenten George Bush.

Det svenska ordförandeskapet har det goda med sig att EU flyttar till Sverige en stund. Det är inte bara Sverige som är medlem i EU, EU blir en del av Sverige. Den känslan kan man dock behålla med Lissabonfördraget, för ansvaret kommer även i fortsättningen delas mellan länderna i alfabetisk ordning. Så efter oss kommer Spanien.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons