Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Ett svek mot alla som öppnat sina hjärtan för Ukraina

Karolina Lindholm Billing är Ukrainachef för FN:s flyktingorgan UNHCR. Hon har en månadslön som är högre än Sveriges statsminister. Det är inte rätt och riktigt.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 februari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
UNHCR:s representant i Ukraina, Karolina Lindholm Billing.
UNHCR:s representant i Ukraina, Karolina Lindholm Billing.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det har snart gått ett år sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes. Under den tidsrymden har vi fått se det ena efter det andra hårresande exemplet på rysk brutalitet. Förbrytelserna i Butja och Mariupol har etsat sig fast på våra näthinnor.

Men sedan den 24 februari i fjol har vi också fått bevittna ett enastående hjältemod och motståndskraft hos det ukrainska folket.

Annons

En ljusglimt är också den solidaritet med Ukraina som svenska folket har visat.

Svenska staten har skickat allt från granatgevär, pansarskott, stridsfordon 90 och Robot 57 så att den ukrainska försvarsmakten kan skydda sig och slå tillbaka.

På verkstadsföretag har anställda, på sin fritid, runtom i Sverige svetsat fältkaminer så att soldater och civilbefolkning i Ukraina ska kunna hålla värmen under vintern. Initiativet har också spridit sig till industritekniska program på våra gymnasieskolor, som Nordenbergsskolan i Olofström som har haft målet att tillverka 120 kaminer, som ska skickas till Ukraina.

Givmildheten har också varit stor bland allmänheten. Pengar har strömmat in till organisationer som ska hjälpa på plats mitt i den humanitära krisen.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, är den hjälporganisation som har fått mest pengar från svenska folket under kriget i Ukraina. Privatpersoner, företag och stiftelser i Sverige har skänkt 1,5 miljarder kronor till UNHCR.

”Vi har aldrig varit med om något liknande”, säger Åsa Widell, som ansvarar för UNHCR:s insamling i Sverige.

Utöver svenska folkets givmildhet har UNHCR fått 235 miljoner kronor via utrikesdepartementet och Sida.

TV4:s program för grävande journalistik Kalla fakta tittade i veckan närmare på UNHCR:s insats i Ukraina och bland annat de ersättningar som utgår för internationella hjälparbetare på plats.

”Enligt Kalla fakta tjänar hon, med tillägg, motsvarande 350 000 kronor i månaden – långt mycket mer än vad Sveriges statsminister har i ersättning.”
Anders Gustafsson

Lönerna sätts centralt av FN och medellönen hos UNHCR:s internationella hjälparbetare i Ukraina visar sig vara motsvarande 150 000 kronor i månaden. En mycket hög summa – men blygsam i förhållande till vad Ukrainachefen för FN:s flyktingorgan UNHCR tjänar.

Av en händelse är denna chef svenska och heter Karolina Lindholm Billing. Enligt Kalla fakta tjänar hon, med tillägg, motsvarande 350 000 kronor i månaden – långt mycket mer än vad Sveriges statsminister har i ersättning.

Annons

Visst finns det goda grunder för att ersättningarna för FN-personal ska vara lite högre än motsvarande arbete i exempelvis Sverige. Arbetet innebär att man måste vara ifrån familj och vänner. Det kan också finnas risker i länderna där de verkar som man behöver ta hänsyn till i lönesättningen. Men 150 000 kronor eller 350 000 kronor i månaden är fantasisummor.

Tomas Brytting, professor i organisationsetik och medlem av det etiska rådet för tryggt givande Giva Sverige, riktar kritik mot lönesättningarna.

"Jag tycker FN borde ta en diskussion runt den här globalt standardiserade lönesättningen", säger han. På den uppföljande frågan ”Varför då” svarar han: ”Därför det är en risk, det är en förtroenderisk man tar om lönenivåerna uppfattas som otillbörliga”.

Även Sveriges biståndsminister Johan Forsell (M) reagerar och tycker att Karolina Lindholm Billings ersättning låter ”anmärkningsvärd hög”.

Det är ett understatement. Pengarna som går till UNHCR, antingen via biståndet eller via insamlingsorganisationer, ska gå till de nödställda – inte till fantasisummor i ersättning till FN-anställda.

Sverige, som en stor bidragsgivare till FN-systemet, behöver agera. Och man kan undra om Karolina Lindholm Billing, och andra FN-chefer, kan se sig själva i ögonen och säga att detta är rimligt. Det är absurt att biståndsarbetare blir rika på denna tragedi och ett svek mot alla som öppnat sina hjärtan för Ukraina.

Annons
Annons
Annons
Annons