Annons
Ledare

Ett snöre utan svar

"Hur långt är ett snöre?”
Ledare • Publicerad 10 september 2013

Det brukar rolighetsministrarna dra till med när de ställs inför en fråga som enligt dem är omöjlig att besvara. Repliken är lika utnött som den är irriterande för den som är genuint intresserad av ett svar.

Ta ungdomsarbetslöshetens storlek, den kan vara bra att känna till. Den som vill kan hävda att ungdomsarbetslösheten ligger runt 25 procent. Det är inte fel. Speciellt inte om man i opposition vill peka på regeringens misslyckade politik. Men det är inte heller rätt.

Annons

För det betyder inte att var fjärde svensk mellan 15–24 år är arbetslös. En stor mängd av ungdomarna studerar alldeles frivilligt. De tillhör inte arbetskraften. Ställs antalet arbetslösa i relation till alla i åldersgruppen blir siffran omkring hälften så stor. Samtidigt söker en del av dem som studerar jobb, och räknas då som arbetslösa. Tar man bort dem från beräkningen landar ungdomsarbetslösheten på ensiffrig nivå. Å andra sidan finns det unga som varken söker jobb eller studerar. Så kan man hålla på, med argument för och emot vilka som ska räknas och hur.

Det hindrar inte att ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige i jämförelse med flera andra länder. Ofta framhålls Tyskland, Österrike och Danmark som förebilder. Det är också därför som satsningar på åtgärder för lärlingsplatser i olika former görs.

Yrkesintroduktion är ett sätt att få fler företag att anställa och internutbilda unga. Staten betalar en stor del av lönen och sänker dessutom arbetsgivaravgiften. Regeringen satsar i sin kommande budgetmotion ytterligare på det. Det är att bakvägen sänka löner – utan att det märks i de anställdas lönekuvert. Staten betalar istället.

Regeringen förändrar också den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Sänkningen blir ännu större för de allra yngsta som anställs, medan den som anställer en 25-åring inte får någon rabatt alls. Reformen med sänkta arbetsgivaravgifter har kritiserats för att ge liten effekt på ungdomsarbetslösheten. Främst handlar kritiken om att den största delen av sänkningen går till dem som redan har unga anställda. Hur lyckad sänkningen har varit kan ingen riktigt veta, det är möjligt att fler jobb försvunnit utan den. Att återställa arbetsgivaravgiften, som de rödgröna vill, kommer definitivt inte att skapa nya jobb för ungdomar. Organisationen Företagarna vill hellre se en riktad nedsättning av arbetsgivaravgifterna till mindre företag.

Emot riktade sänkningar talar att skapar tröskeleffekter. Varför ska det vara dyrare att anställa en 25-åring än en 24-åring? Och när det gäller sänkningar till småföretag betyder det att stora multinationella företag med franchise-koncept – som McDonald’s – kan anställa billigare än vad konkurrenten som äger alla sina restauranger – som Max – kan göra.

Dyrast i det paket regeringen presenterade i går är dock att avskaffa en införd reform. Den differentierade a-kassan slopas. Resultatet av den har inte blivit det önskade – den största effekten blev att många slutade att betala till a-kassan. Återstår bara att införa en obligatorisk a-kassa. När det blir verklighet? Tja. Hur långt är ett snöre?

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons