Annons
Ledare

Ett skepp kommer lastat

När något blir väldigt stort och komplicerat blir det också svårt att förstå och begripa. Det blir då lättare att ta ut en del och låta den representera helheten.
Ledare • Publicerad 8 juni 2009
Foto: 
Demokrati i aktion.
Demokrati i aktion.Foto: 

Vad ska man rösta på i valet till Europaparlamentet? Svaren blir så klart olika beroende på vem man frågar. Men när EU som begrepp inte är lätt att förstå blir valet beroende av vilka frågor som engagerar.

Nu har 27 EU-länder sagt sitt i valet till parlamentet där 736 nya ledamöter ska utses.

Annons

När väljarna i Sverige går till valurnorna är den stora knallen att ett nytt parti tar plats i Europaparlamentet, Piratpartiet. Det är en sensation inte bara i Sverige utan även i Europa. Även Miljöpartiet gör ett mycket starkt val. De stora förlorarna är istället de två mer EU-kritiska partierna, Junilistan och Vänsterpartiet. Det tyder på något som varit mycket tydligt i valrörelsen, väljarna är positiva till EU.

Det största partiet blir fortsatt Socialdemokraterna som får var fjärde röst. För Moderaterna ser valet ut att bli ett bakslag om man jämför med de höga siffror partiet fått i opinionsundersökningar den senaste tiden. Men både Moderaterna och Socialdemokraterna ligger på samma nivå jämfört med förra EU-valet. Folkpartiet går starkt framåt och blir det tredje största partiet vilket kan tillskrivas ett känt affischnamn i Marit Paulsen medan Centerpartiet och Kristdemokraterna i stort ligger på samma nivåer.

När det gäller de två stora vinnarna, Piratpartiet och Miljöpartiet, så är det två partier som skiljer sig mycket åt. Piratpartiet är ett ungt parti som i princip bara driver en fråga, rätten till ett privat liv på nätet. Miljöpartiet är ett etablerat parti som driver frågan om en hållbar utveckling både på nationell och internationell nivå.

Gemensamt är istället att de har unga sympatisörer. Signalen är tydlig, väljarna vill att de frågor som partierna driver ska tas upp. För Miljöpartiet ser deras omsvängning i EU-frågan ut att har gjort gott, partiet är inte längre motståndare till det svenska medlemskapet.

Vad är det Piratpartiet vill? De driver frågan om rätten till ett privatliv och en mer balanserad upphovsrätt.

Nu tar de plats i Europaparlamentet. Men vad händer med en pirat i Bryssel? EU är så mycket mer än en politisk fråga. Nu återstår det att se om Piratpartiet hittar rätt i den politiska geografin.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons