Annons
Ledare

Ett kaxigt Skåne

Aktiv tillväxtpolitik och politiska reformer krävs för att Skåne inte ska halka efter.
Ledare • Publicerad 12 december 2013
På framväxt.
På framväxt.Foto: 

Be ett gäng skåningar att peka ut Hälsingland på kartan och de flesta kommer att framstå som blindstyren. Däremot är samma skåningar säkert övertygade om att varenda svensk kan peka ut landskapet där det flaggas med den rödgula fanan. Det är inte enbart den sydliga geografiska positionen som ger Skåne dess särart. Allt som sägs om skåningen är inte positivt, men bilden är ändå att bakom den bräkande kaxigheten finns ett välmående landskap. Till delar är det sant. Här finns universitet, världsledande forskning, spjutspetsföretag, stora industrier, goda jordar, stark dragningskraft på turister och – på en brolängds avstånd – en nordisk huvudstad med förbindelser ut i världen.

Det räcker dock med en tur ut på de många skånska vägarna, där ortsnamnen gärna slutar på -löv, -torp och -röd, för att möta en annan verklighet. Jorden må vara bördig, men långtifrån allt som ögat ser kan förknippas med tillväxt. Delvis är det som det ska vara. Skåne är landsbygd, och även om levnadsvillkoren där förändrats så är det många som lyckas kombinera det lantliga och det urbana livet.

Annons

Svårast är det för de gamla industriorterna, där de givna jobben försvunnit och husen från förra seklet lider av längtan efter nya kärleksfulla ägare.

Redan i dag upplever Region Skåne och många av de skånska kommunerna svårigheter att uppfylla medborgarnas och lagstiftarnas krav. Men det är inget mot vad som väntar de kommande decennierna. Det kommer att krävas allt större resurser för att klara omsorg, vård och infrastrukturinvesteringar. Det är lätt att dra slutsatsen att det sker bäst genom snabba skattehöjningar. Sådana kommer också att ske på flera nivåer: landstinget höjer redan nästa år, likadant gör flera kommuner.

Men inte heller den som gillar skattefinansiering bör se skattehöjningar som sin självklara vän. Skattehöjningar betyder nämligen inte per definition ökade skatteintäkter. Tvärtom kan det på lång sikt urholka förutsättningarna för det näringsliv som försörjer den offentliga sektorn. För högt skattetryck i dag ger sämre skatteunderlag i morgon.

Därför är det väsentligt att det som tas in skattevägen utsätts för effektiviseringskrav och att det som investeras går till sådant som gynnar, inte hämmar, företagande.

I Skåne kommer det att krävas kommunsammanslagningar liksom mer samarbete och tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting. Utveckling av digital och fysisk infrastruktur bör i högre grad läggas på regionnivå.

Reformer av det slaget kommer att möta motstånd, flyttad makt betyder att någon förlorar makt. Det gör att det är ännu viktigare att sätta igång arbetet nu. Om det lyckas kan skåningarna även i framtiden bräka kaxigt utan att det ekar ihåligt.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons