Annons
Ledare

Alex Voronov: Ett brinnande ukrainskt försvar

Alex VoronovSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 5 april 2024
Alex Voronov
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukraina tänker inte ge sig och attackerna mot ryska raffinaderier är ett sätt att förflytta kriget in på ryskt territorium.
Ukraina tänker inte ge sig och attackerna mot ryska raffinaderier är ett sätt att förflytta kriget in på ryskt territorium.

Ukraina tar effektivt kriget till Ryssland, senast genom attackdrönare mot ryska oljeraffinaderier. Väst bör uppmuntra, inte kritisera detta.

Ukrainas attacker har sedan årsskiftet stoppat arbetet på sju av Rysslands oljeraffinaderier. Det motsvarar sju procent av landets kapacitet för att få fram bland annat bensin och diesel ur råolja. Beräkningarna har gjorts av nyhetsbyrån Reuters som presenterade dem i en artikel häromdagen.

Annons

Bränslepriserna i Ryssland tog ett tillfälligt men kraftigt skutt uppåt runt 14 mars trots att landet haft exportstopp på bensin sedan 1 mars. Prisläget är inte kritiskt och ryska staten har än så länge pengar att kasta in för att stabilisera marknaderna. Men utvecklingen visar att de ukrainska drönarattackerna fungerar.

Dessa har flera syften. Ett är att skada rysk ekonomi och minska resurserna till kriget. Det handlar både om exportintäkter och insatsvaror till krigsmakten där bränslet är kritiskt. Ett annat syfte är att tvinga Ryssland att splittra och tunna ut sitt luftförsvar. En del av det måste nu flyttas från fronten för att skydda bland annat oljeraffinaderier långt från ukrainska gränsen.

Ett annat syfte är att det skickar politiska signaler i flera riktningar. Framgångsrika attacker djupt inne i Ryssland höjer optimismen i Ukraina. Signalen till den ryska befolkningen är att ukrainarnas motståndsvilja är obruten och att kriget kommer att utspela sig mer och mer på ryskt territorium och påverka ryska medborgares vardag. Dessutom skickas även signaler till Ukrainas allierade om att ukrainarna kommer att göra det som behövs för att vinna kriget. Man utvecklar egna kostnadseffektiva vapensystem som luft- och vattenburna drönare, massproducerar dem inom landet mitt under ett krig och använder dem framgångsrikt mot fiendens svaga punkter.

Attackerna mot raffinaderierna och sänkningen av Rysslands bränsleproduktion är bara den senaste av många små och stora ukrainska segrar vid sidan av Ukrainas svårigheter i markkriget. Man har trängt österut och fortsätter decimera den ryska Svartahavsflottan, vilket gjort det möjligt att öppna handelshamnarna i Odessa. Ukraina slår nästan varje vecka ut andra mål av högt värde på Krim och skjuter ner dyrt ryskt strids- och spaningsflyg på allt längre avstånd.

Budskapet detta skickar till västallierade kan rentav vara de viktigaste just nu mot bakgrund av den inbromsade militära västhjälpen och mumlandet om att Ukraina måste börja tänka på att ge sig. Brinnande rysk olja är ukrainarnas inlägg i den debatten.

Det gäller även det offentliga meningsutbytet med väst. Financial Times publicerade 22 mars en artikel där man citerar anonyma källor i den amerikanska administrationen. USA ska ha bett Ukraina upphöra med drönarattackerna mot raffinaderierna, eftersom de befaras driva upp oljepriset och framkalla rysk upptrappning av kriget. Det mesta talar för att tidningens uppgifter är korrekta. Den amerikanska regeringen har inte förnekat att man sagt detta till ukrainarna. Vita husets företrädare John Kirby upprepade i stället att administrationen ”inte uppmuntrar och inte möjliggör” ukrainska attacker inne i Ryssland.

Ukrainas svar var elegant. Man förnekade, genom presidentrådgivaren Michailo Podoljak, att USA har bett dem sluta med dessa bombningar och attackerade ännu ett ryskt raffinaderi dagen efter. Ukraina fortsätter göra vad man anser sig behöva och amerikanerna förolämpas inte mer än nödvändigt.

Annons
Annons
Annons
Annons