Erik Thyselius: Erik Thyselius: Vaccinplikt splittrar tyska regeringen
Ett inte helt okomplicerat beslut för en politiker som under hela sin gärning profilerat sig som en tydlig högerliberal. Så hade också Linder två centrala krav i förhandlingarna: FDP skulle ges ansvar över finansdepartementet och inga skattehöjningar genomföras under mandatperioden.
Sagt och gjort. Lindner är i dag finansminister. Tack vare denna position, lyder argumentet, fungerar FDP som en garant mot alltför vågade ekonomiska excesser från SPD och De Grönas sida.
Efter drygt 100 dagar av väldigt lite friktion regeringspartierna emellan börjar nu problemen att torna upp sig. Ett första tecken på en ökad konfliktnivå mellan FDP och SPD är Lindners utnämning av nationalekonomen Lars Feld till chefsrådgivare. Feld är en av Tysklands tyngsta ekonomer och deltar ofta i samhällsdebatten. Hans marknadsliberala syn på ekonomin anses utdaterad av SPD och De Gröna, då de vill att staten behåller spenderbyxorna på även efter coronakrisen.
Under Scholz tid som finansminister fick Feld inte förnyat förtroende som ledamot i den tyska motsvarigheten till finanspolitiska rådet, en signal om att Scholz var missnöjd med Felds kamerala inställning. Med Feld ombord visar Lindner att han för en självständig politik gentemot SPD och Die Grünen. Vilken ekonomisk idé som blir den mest tongivande för trafikljuskoalitionen (spara eller slösa) är fortfarande en öppen fråga.
Utnämningen av Feld kan nog Scholz tugga i sig. En större huvudvärk är striden om den fortsatta coronastrategin. Den 20 mars är det sagt att alla restriktioner stegvis ska lättas i Tyskland. Men både SPD och Die Grünen vill att det ska finnas möjlighet att återinföra dem i det fall smittan skulle ta fart igen, till exempel att delstaterna ska få bestämma om fortsatta krav på munskydd. FDP:s generalsekreterare, Bijan Djir-Sarai, gick i stället ut i sociala medier och krävde en omedelbar återgång till normalitet 20 mars. Han backade sedan halvt från sitt uttalande, men idén om att restriktionerna måste bort är mycket stark i FDP. Lindner uttrycker sig betydligt mer diplomatiskt, men att han vill se ett slut på restriktionerna är uppenbart. Även på coronaområdet råder alltså oklarhet vilken linje Tyskland kommer följa.
Den allvarligaste konflikten rör debatten om en allmän vaccinplikt. Scholz har, med partiet bakom sig, gått ut hårt och menar att vaccinplikt från 18 års ålder är nödvändig för att förhindra nya mutationer. Ledande gröna politiker är också positiva. För FDP är frågan extremt känslig, eftersom den rör centrala principer om statens makt och personlig integritet. Som en kompromiss har ett antal olika alternativ presenterats för SPD, FDP och De grönas förbundsledamöter att ta ställning till i en kommande omröstning (ingen vaccinplikt, vaccinplikt för personer över 50 år, vaccinplikt från 18 år et cetera). I dagsläget säger 153 av 206 SPD-ledamöter ”ja” till Scholz vaccinplikt, jämfört med 3 av 92 FDP-ledamöter. Än så länge har Linder inte gått sagt var han står.
Tungt väger kronan. För Lindner handlar det om att inte göra sig alltför omöjlig som regeringspartner, samtidigt som hans partivänner och väljarbas inte får uppfatta att han gör för stora avsteg från sina liberala principer. Ett dilemma även svenska liberaler nog kan känna igen sig i.
Erik Thyselius är journalist på Axess publishing