Annons
Ledare

Enkla jobb är det enda alternativet

Annie Lööf (C) vill ha sänkta löner för nyanlända och unga. Tack och lov finns det folkligt stöd för detta nu.
Ledare • Publicerad 4 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Diskussionen har pågått länge. Hur ska nyanlända och unga utan gymnasieexamen – de grupper som står längst från arbetsmarknaden – få ett jobb?

En ny undersökning från SVT/Novus visade att drygt hälften av alla svenskar säger ja till sänkta ingångslöner. Motsvarande stöd framkom även i en undersökning från Inizio tidigare under våren. Bland Allianssympatisörer instämmer hela 90 procent i att det behövs enkla jobb. Den rödgröna sidan förhåller sig mer ljummet.

Annons

Alliansen lade under 2017 fram förslaget om “inträdesjobb”, som i dagarna toppades av Annie Lööfs (C) utspel om 100 000 nya jobb. Man ska genomföra “århundradets arbetsmarknadsreform” där bland annat inträdesjobb ingår. De som omfattas av jobben ska få 70 procent av den ordinarie ingångslönen. Arbetsgivaravgiften ska slopas de tre första åren och 30 procent av arbetstiden ska gå till utbildning.

Man gör det helt enkelt billigare att anställa vissa grupper.

LO har reagerat starkt och menar att förslaget leder till lönedumpning. I LO:s valfilm berättas att “Det är helt orimligt att Kristersson ska bestämma vad en gruvarbetare i Gällivare ska tjäna.”

Nåja. Förslaget handlar om att ta det första steget in i arbete - inte om att nyanlända och unga ska få högkvalificerat industriarbete i de Norrbottniska LKAB-gruvorna.

Men genom att artificiellt sänka löner på arbete för att få in vissa grupper på arbetsmarknaden kommer andra grupper oundvikligen drabbas. Problemen med statligt subventionerade åtgärder är dessutom att det ofta får oavsiktliga konsekvenser. Inträdesjobben kan exempelvis uppmuntra unga att inte läsa vidare på gymnasiet - risken är ju att det blir svårare att få arbete med gymnasiekompetens.

Men vad är alternativet? LO har inget svar. Man vill “upprätthålla den svenska modellen”, där arbetsmarknadens parter sköter lönebildningen. Det kommer dock inte att få lågkvalificerad grupper i arbete. Att nyanlända etableras på arbetsmarknaden är absolut nödvändigt för att komma in i det svenska samhället. Arbete är alltid bättre än bidrag.

Genom förslaget driver Alliansen, och framför allt Centerpartiet, en viktig konflikt mellan höger och vänster. Ironiskt då att Jonas Sjöstedt så sent som i måndags (2/7) sade att han kan tänka sig att samarbeta med C och L för att “få igenom vänsterpolitik”.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons