Annons
Ledare

Enighet möjlig trots danskt fiasko

Klimattoppmötet i Köpenhamn kommer att gå till historien som en svår förhandling, men vad gäller politisk vilja hör det knappast till bottennappen.
Ledare • Publicerad 19 december 2009

En god gissning om den sista nattens klimatförhandlingar är att den mynnar ut i en ministerdeklaration. Den får fyllas med innehåll till sommaren i Bonn eller om ett år i Mexiko. Det talas om en förtroendekris för både FN och EU. Men det är förvånansvärt tyst om det danska ordförandeskapets fiasko.

Danmark tog på sig värdskapet i kölvattnet av Muhammedteckningarna, när landet behövde stärka sitt internationella anseende. Att vara värdland är ett åtagande att praktiskt arrangera konferensen i samarbete med sekretariatet. Därtill ska också det diplomatiska ansvaret att leda förhandlingarna axlas.

Annons

Men under mötets sista dagar fick Danmark släppa det diplomatiska ansvaret, efter bristande förtroende och anklagelser om för västvänliga lagförslag. Som om det inte var illa nog gjorde trefaldiga anmälningslistor och bristfällig organisation att 45 000 deltagare anlände till lokaler som var ämnade för 15 000. Sådant svider, både för arrangörer och för de otaliga aktivister som betalat resan ur egen ficka och sedan tvingades iväg till nyinsatta lokaler långt från den politiska hetluften.

Nej, COP15 blev inte det uppsving för Danmarks internationella anseende som de hoppades på. Men när 119 ledare som representerar 89 procent av världens ekonomi träffas och försöker enas är misslyckande fel ord, vad som än händer under slutspurten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons