Ledare

Energikrävande diskussioner

I dag tisdag är det 56 år sedan R1, den första svenska kärnreaktorn startade.
Ledare • Publicerad 13 juli 2010

Reaktorn låg i anslutning till Kungliga Tekniska Högskolan och användes mest till forskning. Det har hunnit hända mycket sedan dess. I vågor har protesterna mot kärnkraften varit starka. Haverierna i Harrisburg och Tjernobyl skapade sådan oro att det mellan 1987 och 2006 enligt svensk lag var förbjudet att utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra förberedande åtgärder i syfte att uppföra en kärnkraftsreaktor i Sverige. Mycket värdefull kunskapsutvecklingen inom svenska kärnkraft gick därmed till spillo.

1980 folkomröstade Sverige om kärnkraftens framtid. I år var det tänkt att den sista reaktorn skulle tas ur bruk.

Kärnkraften är en ständigt aktuell fråga. Så sent som i juni gav riksdagen, efter en flera timmar lång debatt, klartecken för utbyggnad av nya reaktorer. De rödgröna har lovat att riva upp beslutet om de vinner höstens val. Kärnkraftens framtid är alltså fortfarande oviss. Trots att 72 procent av väljarna säger sig vara för en utbyggnad av kärnkraften i Sverige.

Stödet till kärnkraften beror säkert på att alternativen är mindre lockande. Det går nämligen inte att helt övergå till energi från sol, vind och vatten. Sverige importerar redan i dag energi under de mest köldslagna månaderna. Inte sällan klimatkorkad sådan i form av europeisk kolkraft. Den gångna vinterns rekordkyla känns avlägsen nu, men tänk att det bara är några månader sedan energipriset var rekordhögt. En sådan vinter klarar inte Sverige enbart på energin från kärnkraftens alternativ.

Det innebär inte att vi kan sitta med armarna i kors och enbart lita på reaktorutbyggnaden. Satsningarna på förnyelsebara energikällor får inte hamna i kärnkraftens skugga. Solenergins förespråkare klagade nyligen på att det saknas en nationell strategi för solkraften. För vindkraften finns tydligt uppsatta mål men inte från energin från solen. En enkel förklaring kan vara att solenergin ställer lägre krav på samhällsplaneringen. Grannarna kommer inte att ha några synpunkter på att du lägger solceller på taket. Däremot kommer de säkert invända om du ställer ett vindkraftverk på tomten. För att inte tala om byggandet av vindkraftsparker i kustområden. Vindkraften har varit i behov av stöd från politiken. Det innebär dock inte att det inte borde finnas ett mål även för solenergin. En mångfald av miljövänliga energislag är att föredra. För att lösa dagens och framtidens klimatutmaningar krävs därför en pragmatisk och ambitiös energipolitik.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.