Annons
Ledare

Bo Pellnäs: En väg ut ur vanmaktens förlamning

Alla förnuftiga människor vet hur vägen ut ur konflikten mellan israeler och palestinier måste se ut, men ingen vet hur man får parterna att gå den.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 20 november 2023
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Pellnäs
Bo PellnäsFoto: Peter Åklundh

Palestinierna och arabvärlden måste acceptera Israels rätt att existera och Israel måste godta en palestinsk stat på Västbanken, vilket innebär ett stopp för fler bosättningar och troligen att ett antal måste utrymmas eller rentav godta att lyda under en palestinsk regering.

Israel under Netanyahu har stött upprättandet av nya bosättningar och inte ingripit när bosättare fördrivit palestinier från ett antal grannbyar. Hamas anfall in i Israel den 7 oktober dödade skoningslöst 1400 judar, varav så många kvinnor och barn, och påverkar den israeliska viljan att godta en tvåsstatslösning. En palestinsk stat på Västbanken med en möjlig militär förmåga innebär att den israeliska känslan av

Annons

inringning förstärks, mellan grannar som man vet eller tror önskar utplåna den israeliska staten. För judar runt om i världen är ett existerande Israel den enda säkra tillflykten och garantin mot en ny Förintelse. Palestiniernas rätt till en egen stat formulerades i Säkerhetsrådet efter kriget 1974. En tvåstatslösning är den enda vägen att lösa konflikten, som annars slutar i ett massmord och en total fördrivning av endera parten. Israel använder sannolikt sina kärnvapen om dess existens på allvar hotas av grannstater eller Iranstödda terrororganisationer. Kort sagt – detta är en konflikt där den som väljer välja sida också öppnar för en oerhörd mänsklig katastrof.

USA är den enda stat som trovärdigt kan tvinga fram en lösning. Det är dock näst intill inrikespolitiskt omöjligt för president Biden att finna ett sätt att pressa Israel till att erkänna en palestinsk stat. Men en åldrande Biden kan kanske se detta som sin livsgärning. Under Trump blir det aldrig aktuellt att ens försöka.

Parterna i konflikten måste då också acceptera att FN (eller möjligen EU) stationerar starka fredsbevarande förband inom den palestinska statens gränser. De kan inte vara amerikanska men måste godtas av Israel. Därför är arabstaterna uteslutna. De nordiska länderna tillsammans med balter och polacker är kanske möjliga för båda att acceptera.

Tyvärr har Israel har en opinion som är negativ till FN. Alla som besökt Israel i FN- basker vet hur man kan förnedras av utdragna procedurer i tull- och gränskontroller.

Varje fredsbevarande operation som möjliggör en tvåstatslösning kommer att bli mycket långvarig, komplicerad och kostsam, kanske både i liv och pengar, och kan efterhand bli illa tåld av båda sidor. Men det är börda att som måste bäras, vägd mot det förfärliga slutet som nu dag för dag, år för år kommer allt närmare. Alla, både parterna och omvärlden, måste inse att lösningen på konflikten kanske inte är den man vill leva med, men åtminstone den man kan överleva med.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons