Annons
Ledare

En skånsk julklapp

Skåne behöver fler spår, bredare vägar och fetare fiber. Stockholm måste lyssna bättre.
Ledare • Publicerad 21 december 2013
Lek med tåg.
Lek med tåg.Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Med ett set leksakståg och en youtube-video vill ett samlat Region Skåne påminna regeringen och oppositionsledaren Stefan Löfven om att tunnelbanor i Stockholm inte är allt. Räls behövs också i Skåne.

Varje region vill ha sitt. Så varför ska regeringen lyssna extra på skåningarna? För att godsresan genom Sverige ofta börjar och slutar här förstås. Skåne är länken till Europa. Det är Stockholm – den vackra skärgårdsstaden – som ligger långt bort från Köpenhamn, Hamburg, Berlin, Warszawa och Prag. Att inte lägga extra krut på Skåne är att inte förstå Europa.

Annons

Och så förstås för att Skåne växer och arbetspendlingen ökar för varje år. Kollektivtrafiken är stark i Skåne, 300 000 personer åker med Skånetrafiken varje dag. Fler blir det, reseutvecklingen är stark. Är det något som människor gillar så är det tåg. Varje ort som får en ny Pågatågsstation lyfter. Den samhällsekonomiska nyttan blir ofta större än man föreställt sig i kalkylerna. Satsningar görs redan. Men varför vänta med sådant som man vet kommer att ge mer tillbaka?

Listan på önskemål är lång. Tyvärr har Trafikverket och regeringen inte visat sig på sitt mest generösa humör. Enligt Region Skånes ledning fattas det ungefär 16 miljarder kronor under det kommande decenniet för att spår och vägar ska klara av att möta de stigande behoven och främja både skånsk och svensk tillväxt. Trängseln på vägarna, där lastbilarna räknas till miljonen om året, har ökat väsentligt det senaste decenniet.

Man kan slänga in några miljarder i digital infrastruktur också, så blir det hela ännu bättre.

Vi skåningar är beredda att betala tillbaka varenda spänn – med ränta, den är ju inte så hög – om ni bara ger oss möjlighet att jobba lite mer och lite hårdare. Även norrmännen inser att vägen till framgång går via södern, det är dags för makthavarna i Rosenbad att lära sig att uppskatta Skåne.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons