Annons
Ledare

Petter Birgersson: En Gudrun att lyssna på

Vill man förstå vilket hot Ryssland utgör och hur det ska mötas, då gäller det att lyssna på experterna.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 augusti 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).Foto: Henrik Montgomery/TT

Gudrun Persson är den numera välkända forskningsledaren vid Totaltförsvarets forksningsinstitut, FOI, som i januari 2022 på Folk och Försvar förklarade vad som var på gång i Ukraina när många fortfarande blundade: ”Ju förr vi inser vad det handlar och vad som står på spel, desto bättre.” ”Ryssland förbereder sig för en långvarig konflikt med väst. Och den här konflikten, för Ryssland, är existentiell.”

Gudrun Persson avslutade då med orden: ”Ingen kan säga att vi inget visste.”

Annons

Tyvärr förstod inte alla då. Och inte ens 1,5 år efter fullbordat faktum är det alla som inser vad det handlar om. Tiden gör möjligen också att somliga glömmer eller hoppas på enkla lösningar, om vi bara... Men som Gudrun Persson uttryckte det på en fråga, då i januari 2022: ”Man måste se nyktert på situationen och inte önsketänka.”

Gudrun Persson menar att allt hänger på enigheten i väst, att stödja Ukraina så länge ukrainarna orkar slåss. ”Putin kommer inte att ändra inriktning förrän Ukraina är inom den ryska intressesfären så jag kan inte se annat än att det blir ett långvarigt krig.”

Elva andra forskare på FOI kommer i rapporten ”Russia᾽s War Against Ukraine and the West: The First Year” till tre sammanfattade slutsatser efter det dryga första året av Rysslands krig mot Ukraina och väst.

Den första är att Rysslands invasion av Ukraina handlar om den ryska ledningens uppfattning om Ryssland som stormakt. Den andra är att om premissen från rysk sida att en direkt konflikt med Nato bör undvikas faller – då ökar risken väsentligt för att konflikten sprider sig geografiskt och ökar i intensitet. (Betänk Belarus och situationen vid polska gränsen.) Den tredje är ”att oavsett hur kriget i Ukraina utvecklas, kommer Rysslands konfrontation med Väst att bli långvarig.”

Enligt FOI:s samlade expertis krävs att väst måste fullfölja sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina för att öka kostnaden att fortsätta kriget för den politiska ledningen i Ryssland.

Rapporten avslutas med orden ”Om väst inte förstår hur det här kriget förändrar Ryssland sker det på egen risk.”

Ingen kan säga att vi inte visste.

Annons
Annons
Annons
Annons