Ledare

En galning räcker

Rädslan sprider sig i Malmö. Den senaste tidens beskjutningar innebär att Malmöborna inte kan känna sig trygga någonstans.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2010

Vardagslunken har plötsligt blivit farlig. Motivbilden är oklar men polisen slår samtidigt fast att alla offer har invandrarbakgrund.

I torsdags inträffade ännu en attack. Den här gången besköts två kvinnor genom ett fönster medan de var i sitt vardagsrum. Polisen vet inte om det finns ett samband med tidigare händelser.

Utan att slå fast några orsakssamband kan man konstatera att Malmö drabbats hårt av etniska motsättningar. Det handlar inte bara om den konflikt som media oftast skildrar – den mellan svenskar och invandrare. Bilden är betydligt mer komplex än så. Inte minst finns ett gryende judehat hos många människor med ursprung i Mellanöstern.

Kulturskribenten Per Svensson påminner i en artikel i Sydsvenskan om allvaret i det som händer. Han pekar på det faktum att gamle nydemokraten Bert Karlsson förvandlats till mysfarbror i underhållningsprogram. Den främlingsfientliga högerpopulismen har inte bara flyttat in i riksdagen utan också in i vår vardag.

Det är naturligtvis en riktig iakttagelse. Det är också talande hur Sverigedemokraterna försöker plocka poäng på det som inträffat. På torsdagskvällen deltog riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) i tv-programmet ”Debatt” i SVT och försökte på omvägar koppla ihop det som inträffat med integrationsproblem och gängbrottslighet. Mellan raderna kunde det tolkas som att skjutningarna på något sätt skulle ha att göra med invandringen.

I samma program försökte för övrigt en av Malmös ledande socialdemokrater hitta svaret i ökade ekonomiska klyftor.

Överlag bör vi vara försiktiga med alltför vidlyftiga tolkningar och teorier om skjutningarna. Den krassa sanningen är att det inte krävs ett förråat samhällsklimat, ökade klyftor eller munkavle i debatten – det räcker med en enda person och ett enda vapen.

Brott av det här slaget har en tendens att ge upphov till att en mängd amatörpsykologiska eller politiska förklaringsmodeller cirkulerar i spalterna. Det är mänskligt att försöka begripa det obegripliga.

Vi lugnar oss själva genom att hänvisa till olyckliga uppväxtförhållanden eller andra faktorer som det i alla fall finns en teoretisk möjlighet att påverka. Onda handlingar sätter världsbilden i gungning, inte minst i ett land som Sverige som annars brukar vara förskonat från den här typen av våldsdåd.

Tyvärr är tryggheten bedräglig. Det finns inga enkla svar. Det viktiga i det här läget är att polisen får tag på personen (eller personerna) som ligger bakom beskjutningarna. Det får inte vara förenat med livsfara att promenera på Malmös gator.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.