Annons
Ledare

En blödande region

Underskottet i Region Skånes ekonomi är alarmerande. Blodflödet måste stoppas.
Ledare • Publicerad 20 juni 2012
Fullsatt regionfullmäktige. Arkiv: Bosse Nilsson 2012
Fullsatt regionfullmäktige. Arkiv: Bosse Nilsson 2012Foto: 

Med två dagars maratondebatt värmde regionpolitikerna upp inför sommarlovet. Oppositionen med S, V och SD hade ett fint utgångsläge för att gå till attack. Ekonomin är hårt utsatt. Årets första fyra månader visar ett underskott på 288 miljoner kronor och i årsprognosen visar verksamheterna ett underskott på 826 miljoner kronor mot budget.

Nu räddas bokslutet delvis bland annat av att en återbetalning av premier från Afa försäkring ger runt 400 miljoner kronor, men underskottet är ändå häpnadsväckande stort.

Annons

Så när oppositionen i går krävde att en tilläggsbudget för 2012 tas fram är det inte utan fog. Oppositionsrådet Rikard Larsson (S) noterade att delårsrapporten var den värsta han sett och att ”underskotten galopperar i väg”. Femklövern och regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult kunde inte annat än försvara sig med att hon ser att organisationen jobbar i rätt riktning. Men trots noterade produktivitetsökningar under fem år fortsätter regionen att gå med förödande minus under femklöverns styre.

De egna uppsatta ekonomiska målen missas grovt – det är långt till den utlovade balansen. Till det nya målet om ett resultat på två procent över en konjunkturcykel är det kanske ännu längre. För ingen vet. När börjar och slutar en konjunkturcykel? Och var är botten, bakom eller framför oss?

På kort sikt utgör ett mindre ekonomiskt underskott ingen risk. I en region med ambitionen att växa och vara ”Europas mest innovativa region” kan det vara nödvändigt under begränsade perioder. Inte minst kostar investeringar i infrastruktur.

Att lösa underskottet med skattehöjningar kan på längre sikt ge sämre förutsättningar för att få hit de människor som ska betala den skatt som finansierar sjukvården och stora delar av kollektivtrafiken. Men då måste också tillväxten leva upp till namnet, fler flytta till Skåne, stanna kvar efter studierna för att arbeta och driva företag. Tyvärr viker trenden även i det avseendet, befolkningsökningen det senaste året, 1 april 2011 till 31 mars 2012, var nere på 0,7 procent. Och då är det i huvudsak sydvästra Skåne som växer. Resten står still eller till och med backar, som Simrishamn och Bjuv.

Det räcker inte att regionen arbetar på sitt håll och kommunerna på sitt. Det måste bli allvar av ”Skånesamtalen” som regionstyrelsen lanserat och som ska starta i höst. Här ska alla kommuner delta i ”strategiska diskussioner om Skånes framtida utveckling och vision för 2030”.

Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande, lovar att dialogen med de enskilda kommunerna ska fördjupas för att få ett Skåne med livskvalitet i världsklass.

Det är en god ambition. Men den kräver handling nu. Annars finns risken att arbetet kommer att handla mindre om att få regionen att springa fortare och mer om att lägga hårda bandage för att patienten inte ska förblöda.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons