Annons
Ledare

Emma Jaenson: Emma Jaenson: Är det svenska folkvettet nog?

Tar inte alla storstadsbor sitt förnuft till fånga riskerar vi mer smittspridning och hårdare restriktioner.
Emma JaensonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 31 mars 2020
Emma Jaenson
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hemma eller borta?
Hemma eller borta?Foto: Henrik Holmberg / TT

Många storstadsbor planerar att åka till sina sommarstugor på Gotland, Österlen eller i Bohuslän. Förra helgen la många Österlensbor märkte till att det var fler bilar parkerade och mer människor i affärerna än vanligt. Stockholmarna hade kommit.

Simrishamn är en av Sveriges åldringstätaste städer (Expressen den 25 mars). Statsminister Löfven (S) sa under en pressträff (den 31 mars) åt folk att ställa in resan över påsk. Det är en plikt att skydda sig själv, för att skydda andra. Han vädjar samtidigt till “folkvettet”. Men hur det är med det återstår dock att se.

Annons

Dagens Nyheter rapporterade (den 26 mars) om en intensivvårdsläkare (!) som förra veckan åkte på semester till Åre. Nu har han kommit tillbaka, smittad med coronaviruset, och går dessutom ut med detta i Sveriges största dagstidning. Så mycket för “folkvett”.

Anledningen till att folk just nu inte vill se storstadsbor (och då främst stockholmare) i sin kommun är inte en nyligen uppblossande 08-rasism. Nej, det handlar om att många mindre kommuner ännu inte har speciellt stor smittspridning. Med storstadsborna riskerar smittan att bli mer utbredd i kommunen. Sjukvården är inte rustad för att hantera ett stort antal sjuka, den är dimensionerad för att hantera ungefär den mängd personer som bor i länet. Kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M) i Simrishamn har därför sagt att ”De som kommer ska försäkra sig om att man kan ta sig tillbaka till hemkommunen om man behöver vård.”

Smittspridningen lokalt ser nämligen väldigt olika ut över landet. I Stockholm låg på tisdagen antalet konstaterade smittade enligt den senaste uppdatering på 1806 fall. 158 personer intensivvårdades och 104 hade avlidit. Jämför detta med Skåne som hade 8 dödsfall och 14 i intensivvård. Stockholm har 84 fall per 100 000 invånare vilket kan jämföras med Skånes 20 fall per 100 000 invånare (C19.se den 31 mars).

Visst, åker en person till sin sommarstuga och sitter isolerad kommer personen ifråga inte att själv bli sjuk eller sprida viruset vidare. Men de allra flesta behöver åka till mataffären eller tanka bilen någon gång ibland. En anledning till att Stockholm har mer smittspridning än resten av landet är att det är mer tätbefolkat. Blir Österlen, Båstad och Åre fyllt av människor är risken att smittan snabbare tar fart också där.

Nu vädjar både politiker och lokalbefolkning till storstadsborna att stanna hemma. Båstads kommunalråd Johan Olsson Swanstein (M) ber alla att ta ett personligt ansvar: “En stor del av vår befolkning är i spannet 70 plus”. Samma sak från regiondirektör på Gotland Peter Lindvall som vädjar till Stockholmare att inte åka till Gotland under påsk (P4 Gotland den 27 mars).

Regeringens strategi har varit att luta sig mot det “egna ansvaret”. Tar inte storstadsturisterna sitt förnuft till fånga riskerar vi mer smittspridning och hårdare restriktioner. Men än så länge fortsätter vi att vädja till det stockholmska folkvettet. Det bra att Löfven nu är tydlig med uppmaningen: Åk inte iväg i påsk!

Annons
Annons
Annons
Annons