Annons
Ledare

Eliminera tv-dumheten

Det är fredag. Du bänkar dig i soffan och slår på tv:n. Där sänder Sveriges Television Minuten där de medverkande genom olika uppgifter har möjlighet att vinna en kvarts miljon kronor.
Ledare • Publicerad 20 april 2012
Klarar SVT sitt uppdrag? Foto: SVT
Klarar SVT sitt uppdrag? Foto: SVTFoto: SVT

Alla uppdragen ska genomföras på en minut och kan enligt uppgift utföras i hemmet om det så är med skedar, pingisbollar eller lakan. Gång på gång upprepas frasen: ”Ett misslyckande kan leda till – eliminering.”

Programmet är påkostat och storslaget – och totalt meningslöst. Minuten visar med all tydlighet vad Sveriges Television har ägnat sig åt i mer än tio år, jagat tittare i konkurrensen med de kommersiella kanalerna. Istället borde SVT satsa på sitt uppdrag, att göra allmännyttiga program – public service – och eliminera all hjärndöd underhållnings-tv.

Annons

I somras tillsattes en kommitté med uppdraget att utreda uppdraget och de framtida villkoren för public service, alltså vad Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska ägna sig åt och hur de verksamheterna ska finansieras.

Kommittén är knuten till en politisk referensgrupp så att det färdiga förslag som presenteras i september är förankrat i riksdagen. I onsdags rapporterade tidningen Resumé att kommittén föreslår att tv-avgiften avskaffas och ersätts med ny avgift som ska tas ut via skattsedeln. Tanken är att den nya skatten ska särredovisas på skattsedeln ungefär som begravningsavgiften görs idag. Public service-kommitténs utredare Martin Holmgren dementerar förvisso i DN att det finns ett färdigt förslag men i och med att det finns ett mycket brett stöd i riksdagen att avskaffa tv-avgiften lär utredningen också föreslå det.

I dag är det själva tv-innehavet man betalar för. Det måste ändras på eftersom den tekniska utvecklingen för länge sedan har sprungit förbi den finansieringsmodellen. Det är fullt möjligt att surfa in på SVT Play i mobilen och se på program utan att betala någon tv-avgift – och många gör det. Det är uppenbart att tekniken på sikt urholkar dagens licenssystem och därför måste ändras.

Public service fyller en viktig funktion i vår demokrati. SVT, SR och UR producerar och sänder många högkvalitativa program även om det finns exempel där man verkligen kan ifrågasätta om programbolagen uppfyller sitt allmännyttiga uppdrag. Genom att införa allmän medieskatt som särredovisas på skattsedeln kan public service både få en stabil finansiering och verkligen satsa på sitt uppdrag, producera kvalitet och inte konkurrera med de kommersiella kanalerna.

Dessutom försvinner behovet av Radiotjänst så att dess resurser kan frigöras. Tittarnas och lyssnarnas pengar ska användas till själva verksamheterna, inte till att konstruera arbetstillfällen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons