Ledare

Ekeroth avslöjad

Kopplingen mellan SD och Avpixlat är ytterligare ett bevis på att partiet är rasistiskt.
Ledare • Publicerad 28 juni 2013
Ekeroth har mycket att förklara.
Ekeroth har mycket att förklara.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Den som utåt sett säger en sak och i hemlighet agerar på ett annat sätt kan inte räkna med att få andra människors förtroende. Ändå är det just vad riksdagsledamoten och sverigedemokraten Kent Ekeroth har gjort.

På torsdagen avslöjade Aftonbladet att Ekeroth har haft täta kontakter med nätsajten Avpixlat, något han tidigare förnekat.

Nu är kopplingen mellan Kent Ekeroth och Avpixlat inte någon överraskning. Han har i flera år upplåtit ett bankkonto för insamling av pengar till nätsajten. Ett resultat av detta blev att Skatteverket i förra veckan upptaxerade Ekeroth med 160 000 kronor för de pengar han samlat in under 2011.

Trots det är avslöjandet om Ekeroths nära relation till nätsajten viktigt. På ytan vill Sverigedemokraterna uppfattas som ett seriöst parti men samtidigt underblåsa människors rädsla inför det främmande. Genom att utåt sett inte förneka kopplingen mellan SD och Avpixlat vill partiet äta kakan och ändå ha den kvar.

Avpixlat är en hatsajt med det enda syftet att svartmåla personer med utländsk bakgrund. Utan att vara dömda kan personer som misstänks för brott publiceras med namn och bild, genomgående är det invandrare som hängs ut. Vem som sitter i redaktionen för Avpixlat är hemligt och sajten saknar en ansvarig utgivare.

Avpixlat är en samlingsplats för anonyma röster, om det så är redaktionella texter eller kommentarer som publiceras där. Det är lätt att hetsa anonymt. Att stå med sitt eget namn och ta ansvar för det man skriver, där brister det för sajten.

I höstas lanserade SD:s partiledare Jimmie Åkesson nolltolerans mot rasismen inom partiet. Det var ett led i partiets fasadputsning. En kort tid därefter briserade den så kallade järnrörsskandalen där riksdagsledamoten Erik Almqvist i ett videoklipp beväpnade sig med ett metallrör en tidig morgon på Stockholms gator. Almqvist tvingades bort från riksdagen, men inte den som höll i kameran, Kent Ekeroth.

Och någon djupare uppgörelse med partiets främlingsfientlighet har inte skett sedan dess. Det visar inte minst den nära kopplingen mellan SD och Avpixlat.

Det är viktigt att värna om den svenska yttrandefriheten. Men den som söker folkets förtroende i allmänna val måste vara ärlig. Kent Ekeroths förljugenhet visar att han inte är en politiker att lita på.

Avgår han inte självmant efter avslöjandet bör folket vid nästa val säga sitt. Han hör inte hemma i riksdagen. Det gör inte heller ett främlingsfientligt parti.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.