Annons
Ledare

Petter Birgersson: Eden Golan är den moraliska vinnaren

Mod kan se ut på olika sätt. Eden Golan visar i Malmö prov på ett.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 maj 2024 • Uppdaterad 10 maj 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Eden Golan, Israels representant som nått final.
Eden Golan, Israels representant som nått final.Foto: Jessica Gow/TT

”Har du tänkt på att genom att vara här utsätter du andra deltagare och allmänhet för risk?” Frågan ställdes av en polsk journalist och riktades till Eden Golan, som tävlar för Israel i Eurovision.

En i sig vulgär och bisarr fråga till den artist och person som får finna sig att leva med hot och ständigt polisbeskydd under sin vistelse i Malmö. (Expressen 9/5)

Annons

Men det är signifikativt för synen på israeler och judar. De förväntas inte enbart representera den egna regeringen utan också ta ansvar för reaktioner hot som riktas mot dem och mot Israel. Eden Golan utgör inget hot, hon är hotad. Hon kan lika lite som de kidnappade, våldtagna och mördade judarna den 7 oktober stå till svars för den israeliska regeringens och försvarsmaktens efterföljande krig mot Hamas.

En nederländsk artistkollega verkade hålla med journalisten om rimligheten i frågan och undrade varför Golan inte behövde svara. Eden Golan svarade då imponerande lugnt att hon är där av samma skäl som alla andra och EBU vidtagit säkerhetsåtgärder. Inget om att hon själv är den som är den främsta måltavlan. (Aftonbladet 10/5)

Hot är något judiska och israeliska deltagare i stora evenemang är vana vid sedan länge. Vid OS i München 1972 genomförde den palestinska terroristgruppen Svarta september ett terrordåd som till kostade elva israeler, en tysk polis och fem gisslantagare livet. I det krav som terroristerna framfört ingick att extremvänsterterroristerna Ulrike Meinhof och Andreas Baader skulle frisläppas. (IOK, historia.nu)

Interna konflikter på bägge sidor försvårade fredsprocessen. Yitzhak Rabin mördades mördades 1995 av en israelisk ultranationalist. Hamas och Islamiska jihad motsatte sig fredsavtalen och utförde bombdåd och raketbeskjutning i och mot Israel. Missnöje med sekulära Fatahs medverkade till att islamistiska Hamas 2006 vann valet i Gaza, som Israel tidigare lämnat. (Utrikespolitiska institutet)

De demografiska och politiska förändringarna har fortsatt sedan dess. I Gaza har födelsetalen varit mycket höga i många år, vilket lett till en snabbt växande och mycket ung befolkning – vilket också avspeglas i kriget och dess konsekvenser. I Israel har andelen ultraortodoxa judar ökat, liksom antalet ryska och ukrainska invandrare. Även den arabiska befolkningen har vuxit i Israel. Den israeliska politiken har vridits i en icke hälsosam riktning, med skarpa motsättningar och med en premiärminister i Benjamin Netanyahu som ofta anklagas för att snarare ha understött Hamas i syfte att odla den interna palestinska konflikten. (statista.com, aspeniaonline.it, washingtonpost.com)

När de palestinska flaggorna vajar i Malmö och ackompanjeras av slagord mot Israel, så är det inte helt lätt att läsa in vilken regim det är den samlade truppen ställer sig bakom.

Är vänsteranhängare, sekulära palestinier och islamistiska palestinier överens om vilken regim det är de stöder och ser framför sig för det palestinska folket i Gaza? Är de överens om att Hamas är ett existentiellt hot mot Israel och har ansvar för lidandet i Gaza? Upprörs samtliga av Hamas mördande, våldtäkter och kidnappningar?

Eller är de endast överens om att en judisk israelisk ung kvinna med utsläppt hår utgör en symbol för ondskan då hon representerar Israel? En kvinna vars sång redan censurerats från rader om att alla ungdomar var bra och från ord som oktoberregn och blommor, för att det ansågs vara för känsligt och politiskt med referenser till Hamas massaker av judar den 7 oktober. (Eurovisionfun.com)

Det finns en moralisk vinnare i Malmö. Hon står på scen.

Annons
Annons
Annons
Annons