Annons
Ledare

Dyr biljett till politikens skräckkomedi

Som underhållning betraktat har politiken från Vita huset till närmsta rådhus nått nya nivåer. Men biljetten kan bli dyr för alla dem som tvingas betala för farsen.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Skillnaden mellan komedi och skräck kan vara minimal.
Skillnaden mellan komedi och skräck kan vara minimal.Foto: Hanna Franzén/TT

Allt är politik, brukar det heta. Numer kan det läggas till att all politik är komik. På världsscenen dominerar Donald Trump med avbokat Danmarksbesök på grund av nej till affärsförslag om Grönlandsköp. I Europa, eller om det är utanför, utnyttjar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson konstitutionen till bristningsgränsen och får drottningen att godkänna att pausa parlamentets arbete. Allt i syfte att förhindra oppositionen att motsätta sig en hård, avtalslös, brexit.

I Sverige twittrar utrikesminister Margot Wallström (S) floskler på rad. Senast på onsdagen ”Vår demokratioffensiv innebär också mer av av feministiska utrikespolitik. I den rådande globala polariseringen är det viktigare än någonsin att Sverige fortsätter vara en stark röst för jämställdhet och åtnjutande av mänskliga rättigheter för alla.” Det skriver Wallström veckan efter att hon accepterade att den fascistislamistiska misogyna Iranregimens utrikesminister Javad Zarif inte vill ta henne i hand, medan Zarif med glädje skakade den förre utrikesministern Carl Bildts näve. Det är som vanligt, är brottslingen tillräckligt stor blir vederbörande den som styr förhandlingsvillkoren. Den politiska teateruppsättningen dryper av satir när utrikesministern i det läget hävdar att Sveriges roll i världspolitiken är exportör av goda värderingar.

Annons

På lokal nivå finns också tragikomiska revynummer att hämta. I Trelleborg vill kommundirektören utreda turistbolaget Visit Trelleborgs verksamhet, sedan en tipsare inkommit med upplysningar om hårflätning och glassätning på arbetstid bland de anställda. Till det anlitas en konsult för en beräknad kostnad mellan 302 000 och 893 000 kronor. Den politiskt tillsatta styrelsen, med vice ordförande Erik Lundström (KD) i spetsen, tycker att saken är trams, att det är bolagsstyrelsens uppdrag att kontrollera verksamheten. Styrelsen kontrade därför med en begäran om en granskning av granskningen. Sällan har frågan ”Vem vaktar väktarna” känts mer aktuell.

I Ystad dröjde (som väntat) inte mer än ett par veckor innan de planerade breda budgetsamtalen bröt ihop. SD övergav dem innan de inletts, S väntade lite längre med att tröttna. Men avhoppet kom efter ett fullmäktige där S förlorade sin presidieplats som andra vice ordförande i fullmäktige sedan Mike Enocksson (S) hoppat av. Proceduren från 2018 upprepades, men denna gång till SD:s kandidaten Paul Svenssons fördel. Det förra kommunalrådet Kent Mårtensson (S) fick alltså se sig besegrad av en av dem han från talarstolen i vintras vädjade till att släppa igenom S-budgeten. En S-budget som Kristina Bendz (M) och hennes treklöver försöker styra efter. Något som är svårt när det läcker besvärligt ur penningkranarna.

Samtidigt varnas det för att nya mörka moln tornar upp sig på havet söder om Ystad. Folket på läktarna börjar vrida sig i oro över att den svarta komedin blir allt mer av en pur rysare med dem själva i rolluppsättningen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons