Ledare

Du gamla, du fria

”Sverige” var det vanligaste ordet i statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring på tisdagseftermiddagen.
Ledare • Publicerad 6 oktober 2010
Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen i riksdagen.
Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen i riksdagen.Foto: 

Den hölls i dryga fyrtio minuter och inte många i den fullsatta plenisalen orkade hänga med i varje stavelse. Den var detaljerad, föga entusiastiskt uppläst och innehöll några nyheter.

Intressant var den utsträckta handen mot framför allt Miljöpartiet men också till Socialdemokraterna, när ”förutsättningar ges”. Det är ett elegant sätt att ge denna mandats Svarte Petter, eller Svarte Jimmie, Sverige­demokraterna till de rödgröna. För nu har regeringen i sin avsiktsförklaring för det närmaste året deklarerat vilja till samarbete. Avvisas det kan det bli S och MP som får skulden.

Att ”Sverige” var det vanligaste ordet i regeringsförklaringen är inte så konstigt – Reinfeldt vill betona att hans Sverige inte är samma som Sverige­demokraternas. Hans land tar ansvar för nationella insatser och bygger ut Afghanistaninsatsen, istället för att ta hem trupperna. Sveriges ”engagemang i Afghanistan och Kosovo är brett och långsiktigt.” Detta trots att han i skrivande stund inte har majoritet för en sådan linje i riksdagen – men det är ett område där faktiskt Socialdemokraterna tycker lika som alliansen och fick kompromissa i det rödgröna valmanifestet.

I regeringsförklaringen sa statsministern: ”Regeringen vill att Sverige ska ha en human, rättssäker och ordnad asylpolitik”, men att integrationspolitiken delvis är misslyckad. Därför var det naturligt att den nya integrationsministern Erik Ullenhag läggs under arbetsmarknadsdepartementet. Och att den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni kommer till utbildningsdepartementet.

Det är nämligen mycket mer effektivt att ha ett utbildnings- och arbetsmarknadsperspektiv på integrationen än som tidigare ett eget departement utan egna budgetmedel.

Regeringsförklaringens konstigaste besked var landsbygdsdepartementet som ersätter jordbruksdepartementet. Det är en eftergift för att det gått relativt dåligt för Centerpartiet – och att man där tror att man lyckas bättre med näring och landsbygd än traditionellt jordbruk och gröna näringar.

Men hur man ska förklara för övriga Europa att man avskaffat jordbruksministern är oklart. Förmodligen behåller Eskil Erlandsson uppdraget i EU och kommer till de ministermötena. Men i sämsta fall med sämre förutsättningar att reformera jordbrukspolitiken i EU.

Riksdagens högtidliga öppnande avslutades med nationalsången. Utanför riksdagen vajade svenska flaggor. Sveriges riksdag har ett nytt politiskt parti. Det betyder inte att de med sina knappa sex procent har rätt att göra Sverige till bara sitt. Statsministern gör helt rätt i att fortsätta definiera Sverige.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.