Annons
Ledare

Don Bernadotte och draksådden

Kungens vänner – uttrycket borde signalera något positivt, men har med tiden börjat göra motsatsen.
Ledare • Publicerad 20 maj 2011
Ger upp?
Ger upp?Foto: 

Hur kan det vara en väntjänst att avslöjas med maffiakontakter?

I Ekot i går hördes ”närmaste vännen” Anders Lettström när han samtalade med Milan Sevos livvakt Daniel Webb om hjälp med att tysta ner uppgifterna från porrklubbsägaren Mille Markovic om kungens kvinnoaffärer efter utgivningen av ”Den motvillige monarken” (Lind & co) i höstas.

Annons

Sevo är huvudperson i ”Den svenske Gudfadern” (Bladh by Bladh), en ny bok från Nuri Kino som ges ut i dag, och det är i denna kontakterna mellan kungavännerna och maffian återges.

Hovet känner inte till någonting, låter det meddela.

Så klart. Förbindelser mellan affärsmän och kriminella må vara hur vanliga de vill, som professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, förklarade i Ekot. Men de tål inte särskilt mycket ljus.

I de klassiska filmerna om Gudfadern lärde vi oss hur viktigt det är i dessa klaner att makten går vidare i släkten, den som inte är en Corleone blir det. Inga jämförelser i övrigt, men det är något olustigt med ärvd makt.

Precis som med överklassen som inte drar sig för kontakter med den undre världen.

Hur viktigt är det med öppenhet för kungavännerna? Inte särskilt, har de låtit förstå. I stället för att möta medierna, som brukar vara regel 1A i all medieträning, har det varit tyst, ryggen till och locket på.

Visst, det är jobbigt om någon oförskyllt utmålas som något den inte är. Men så är inte fallet här. I stället har huvudpersonen i fråga under en klassisk presskonferens i älgskogen bara hummat och velat ”vända blad”.

Det går också att förstå: Vad finns att säga?

Men med detta har också monarken och hans vänner ställt sig utanför samhället. Velat vara oberörbara.

Så länge det folkliga förtroendet för kungahuset består lär ingen kritik i världen bita. Så länge glitter och glamour, glans och överklassighet går före principerna spelar det ingen roll vad som görs i det fördolda. Folket vill ändå inte se, knappast ens veta.

Annons

Med vänner som kungens vänner finns det dock en möjlighet att det sovande folket vaknar. I den grekiska mytologin sådde Jason draktänder och ur sådden klev vapenklädda män som vände sig emot honom, ville förgöra honom. Inga jämförelser i övrigt.

Men monarkin har ett bättre rykte än den förtjänar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons