Annons
Ledare

DN underblåser motsättningar

Dagens Nyheter framställer solidariteten med ukrainarna i Sverige som rasistisk. Samtidigt pågår ett etniskt utplåningskrig mot dessa flyktingars hemland.
Gästkrönika • Publicerad 25 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Dagens Nyheter valde rätt ljus men fel tryck.
Dagens Nyheter valde rätt ljus men fel tryck.Foto: Janerik Henriksson/TT

I en mycket märklig artikel, publicerad under nyhetsvinjett, underblåser Dagens Nyheter motsättningar. Rubriken lyder ”Därför behandlar Sverige (och EU) ukrainarna annorlunda än syrierna” och huvuddelen av artikeln går ut på att ukrainare ska vara föremål för särskild omsorg som andra flyktingar inte kommer i fråga för.

Artikeln inleds: ”För att träffa DN i Nacka Forum åker Natalia Nesterenko bussen – gratis. Alla flyktingar med pass eller id-handlingar från Ukraina får resa med SL och andra trafikbolag utan biljett. Detta är en av de saker som ukrainska flyktingar får göra som skiljer dem från andra som har flytt till Sverige.”

Annons

Sedan intervjuas en syrisk man som hävdar att det finns en dubbelmoral i hur ukrainska flyktingar behandlas, då alla ska behandlas lika ”oavsett religion, ras och hudfärg”.

Massflyktsdirektivet aktiverades när en europeisk nation, granne till flera EU-stater och med ambitionen att bli EU-medlem, anfölls i ett invasionskrig med den ryska regimens direkta syfte att utplåna Ukraina som självständig stat. För män mellan 18 till 60 år rådde från invasionsdagen generell mobilisering, de fick inte lämna Ukraina. Det var i huvudsak kvinnor, barn och äldre som flydde över gränsen, främst till Polen.

Det är korrekt att ukrainare sedan har kunnat välja land i inom EU till följd av massflyktsdirektivet, vilket är naturligt att ta till när ett grannland till EU invaderas. Det har inget med hudfärg eller religion att göra. Rasbegreppet som används i DN kan vi lämna därhän. Någon sådan diskriminering finns inte, som bekant är det ukrainarna som av Rysslands regim är utsatta för ett etniskt utrotningskrig.

Ukrainska medborgare har för övrigt sedan 2017 varit viseringsfria inom Schengenområdet. En ukrainsk medborgare som kan visa upp ett giltigt biometriskt pass vid gränsen till Sverige får stanna här utan visum i upp till 90 dagar. Sedan i juni är Ukraina formellt kandidatland till EU. Det är alltså inte vilket land som helst, utan nära allierad i Europa, invid EU:s gräns, det handlar om.

I Sverige ger massflyktsdirektivet extremt få fördelar. Det ger inte rätt till svenskundervisning, sfi. Dagersättningen är symbolisk och går inte att leva på. Den som ordnar jobb och eget tillfälligt boende får sedan ingen hjälp av Migrationsverket med en mer permanent bostad anpassad efter familjens behov. Trots formell rättighet att arbeta kan det vara omständligt att få hjälp av myndigheterna med den registrering som behövs för skatt. Riskerna för att utnyttjas som svart arbetskraft, eller i än värre sammanhang, är påtaglig. Kort sagt är Sveriges behandling av de ukrainska kvinnorna och barnen undermålig, allt medan männen och många kvarvarande kvinnor strider för nationens överlevnad.

Det är värt all uppmärksamhet, så här när kriget gått in på sitt andra halvår och ett desperat Ryssland fortsätter ett fullständigt omoraliskt krig.

2015 gjorde Sverige ett stort åtagande och civilsamhället ställde också då upp. Det kan ändå finnas många aspekter på hur Europa och Sverige hanterade det. Men Dagens Nyheter använder sitt redaktionella utrymme till att plantera motsättningar och framställa solidariteten med ukrainare som en akt av diskriminering och rasism. Det är bisarrt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons