Annons
Ledare

Djupgående problem

Den alarmerande situationen för fisken i Östersjön måste åtgärdas. Tyvärr finns det inga enkla lösningar.
Ledare • Publicerad 16 oktober 2013
Tillplattad fångst.
Tillplattad fångst.Foto: Foto: Christian Andersson

Östersjön mår inte bra. Larmrapporterna duggar tätt, bottendöden breder ut sig och havet är drabbat av övergödning. Detta går ut över fisken.

”Vi har en katastrofal situation för våra fiskare. Det är allvarligt om fiskerinäringen slås ut eftersom vi då förlorar observatörer i havet”, säger fiskeridirektör Johan Wagnström på Länsstyrelsen i Skåne till TT.

Annons

Särskilt allvarlig är situationen i Hanöbukten. Under flera år har kustnära fiskare rapporterat om försämrat fiske och skador på den fisk som tas upp. Det ledde till att Länsstyrelsen i Skåne förra sommaren larmade regeringen som svarade med att tillsätta en utredning.

Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten, utsågs till utredare och under det gånga året har han anordnat ett antal öppna utfrågningar i bland annat Åhus och Simrishamn för att samla in observationer och information från boende i området. Delrapporter har också presenteras och i slutet av oktober ska hela utredningen ligga på regeringens bord. Syftet med utredningen är att undersöka tillståndet i havet och sedan föreslå en plan med åtgärder. Men det är lättare sagt än gjort.

Havet är på många sätt en okänd värld. Det som pågår i vattnets djup varken syns eller hörs. Först när fisken dras upp ser vi tydligt effekterna av havets tillstånd. Därför är rapporterna från yrkesfiskarna en viktig väckarklocka. Men det räcker inte, det krävs mer kunskap för att sätta in rätt åtgärder. Förhoppningsvis kommer utredningen i oktober att ge en bättre bild av vad som sker under vattenytan på Hanöbukten. Vad som sedan behöver göras återstår att besvara.

Det troliga är att det inte finns en mirakelkur. Istället krävs det att flera nivåer i samhället samordnas, allt från länsstyrelserna till kommunerna.

Många av lösningarna på miljöproblemen finns lokalt, men för att verkligen ta ett samlat grepp om hela Östersjön måste problemen lyftas internationellt.

Det pågår också ett internationellt arbete med länderna runt Östersjön. Så sent som för ett par veckor sedan samlades ländernas miljöministrar i Köpenhamn för att under samarbetet Helcom komma överens om bindande mål för att minska utsläppen i Östersjön. Men det blev ett bakslag eftersom Ryssland motsatte sig ett tvingande avtal. Det duger inte. Ska Östersjön bli ett friskt hav måste alla länderna ta sitt ansvar.

I ett ekologiskt system är det många faktorer som hänger ihop. I ett sådant system kan det vara mycket svårt att reda ut orsakssamband och därmed identifiera källorna till problemen. Är det övergödning, miljögifter eller matbrist som ligger bakom fiskdöden?

I dagsläget finns inga klara svar varför det blir svårare att sätta in rätt åtgärder. En sak är klar, människans påverkan på miljön är odiskutabel vilket gör att åtgärderna måste utgå från dessa aktiviteter.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons