Annons
Ledare

Det våta fingrets parti

Erik Almqvist är tillbaka. SD agerar utifrån potentiellt opinionsstöd, inte påstådda värderingar.
Ledare • Publicerad 21 december 2012
Hela partisymbolen.
Hela partisymbolen.Foto: Jan-Erik Ander

Den 14 november lämnade Sverigedemokraternas skuggfinansminister Erik Almqvist alla partiuppdrag och tog ett betalt avbrott från riksdagsuppdraget. Hans sexistiska och rasistiska utfall i skuggjustitieministern Kent Ekeroths mobilfilm från sommaren 2010 blev för mycket. ”Förtroendet är förbrukat”, deklarerade partiledaren Jimmie Åkesson. Då.

Fem veckor och ytterligare ett par SD-skandaler senare var Almqvist tillbaka i riksdagen i onsdags. Utvilad och efterlängtad av partiet: Utan Almqvist riskerade partilinjen att förlora när man skulle göra gemensam sak med den röda och gröna oppositionen mot regeringens förslag att underlätta för uthyrning av bostadsrätter. Först efter julhelgen ska Almqvist ge besked om fortsatt riksdagsarbete. Fram till dess nöjer han sig med att inhösta arvodet.

Annons

Hur kan partiledningen och Jimmie Åkesson acceptera att den som kallar andra för bland annat ”lilla horan” och ljuger om vad han gjort är välkommen tillbaka in i värmen?

En förklaring är att SD-ledningen sneglar på opinionssiffrorna. När raset uteblev tolkades det som att väljarna gillar hot och våld – eller åtminstone köper bilden av den stora mediekonspirationen.

Lika tänkbart är att Jimmie Åkesson aldrig menade vad han skrev i oktober. Nolltolerans mot ”rasister, extremister, rättshaverister och andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar” var aldrig tänkt att användas mot partitopparna. Det skulle motivera utrensningar ute i kommunerna när till exempel lokalt partistöd inte slussades vidare till partitoppen.

En tredje potentiell slutsats är att Åkessons ställning i partiet har försvagats. Han rådde aldrig på Kent Ekeroth, som med sin avslöjade järnrörsaktivitet visserligen själv insåg att han inte var lämpad att vara rättspolitisk talesman, men ändå stannade kvar i riksdagen. Ekeroth har nätmobben i sin ficka. Det är han som ser till att den invandringsfientliga sajten Avpixlat hålls uppe och kan rycka ut till SD:s försvar så snart minsta ifrågasättande kommer. Det har förekommit mycket kritik i nättrollkretsar mot Åkesson för hur han har hanterat Almqvist.

Uttrycket ”förbrukat förtroende” brukar tillgripas för att markera en total brytning. Så verkar det inte bli i Almqvists fall. Han vill jobba för Sverigedemokraterna och ”Sverigevänliga intressen” i eller utanför riksdagen, säger han till Ekot (20/12).

Det skulle han inte säga om han inte redan fått en välsignelse.

Den utrensning Jimmie Åkesson försökte inleda för at t göra SD mer valbart har slagit tillbaka. Starka krafter agerar för att partiet ska förbli som det var före försöket till oktoberrevolution.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons