Annons
Ledare

Naomi Abramowicz: Det var länge sedan det var så här svårt att vara svensk jude

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Gästkröänika • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polisen bevakar synagogan i Malmö.
Polisen bevakar synagogan i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

När konflikten i Israel/Palestina eskalerar drabbas svenska judar av den antisemitism som alltid bubblar under ytan.

Det finns ett välbekant mönster som varenda jude i diasporan, inte minst i Sverige, känner igen vid det här laget. Konflikten mellan israeler och palestinier förvärras, vilket får en direkt konsekvens för judiskt liv annorstädes.

Annons

Det spelar ingen roll vad eller vem som startade eskaleringen. Inte ens i det här fallet när terrororganisationen Hamas mördade judar i den värsta massakern sedan andra världskrigets slut. Att Israel inte hade något annat val än att försvara sig gör detsamma. För det finns ingen logik eller rättvisa när det gäller judehat.

Numera är antisemitismen i Sverige lättväckt. Den kommer från flera håll, från såväl vänstern som extremhögern. Men det största hotet kommer från de invandrargrupper som har flytt till Sverige från Mellanöstern och är uppvuxna med konspirationsteorier om judar. Idéerna, som förs ut i allt från skolböcker till statlig tv i Mellanöstern, försvinner inte bara för att någon flyttar till Sverige. Men det är också en fråga om antal. Gruppen som hyser antisemitiska åsikter har vuxit de senaste decennierna. Det gör situationen mer osäker för Sveriges judar.

Fast den judiska gruppen har länge behövt vara på sin vakt. Det handlar inte enbart om vad som sker i Mellanöstern. För händelserna i Israel/Palestina är egentligen bara en ursäkt för judehatet att komma upp till ytan. Det är inget nytt att det kan vara farligt att vara jude i Sverige, särskilt om du befinner dig i en stad eller stadsdel där en stor del av invånarna är muslimer från Mellanöstern.

Men nu är situationen värre än på många år. Det krävs fler försiktighetsåtgärder än på länge. Sveriges judiska församlingar varnar sina medlemmar för att bära judiska symboler på stan, att uppehålla sig i grupp utanför judiska institutioner och att tala hebreiska på allmän plats. Judiska kulturevenemang om sådant som litteratur och teater, utan den minsta koppling till Israel eller till kriget i Mellanöstern, ställs in på grund av säkerhetsskäl. Risken är för stor.

Regeringen meddelade nyligen att den kommer att skjuta till pengar till det judiska civilsamhället som en konsekvens av den ökade antisemitismen. Bland annat kommer den att satsa mer på hågkomstresor till koncentrationsläger, ge myndigheten Forum för levande historia i uppdrag att öka kunskapen om antisemitism och ge mer pengar till Judiska centralrådet för säkerhetsåtgärder. Även om det är välkommet med ökade resurser till säkerhet, kommer det inte att räcka för att få bukt med antisemitismen.

Det finns en idé i Sverige om att det är möjligt att omskola människor och programmera om deras värderingar så länge man ger dem rätt information. Om man ger dem tillräckligt med kunskap och berättar om Förintelsen kommer de att se ljuset. Det är möjligt att det kan fungera i enstaka fall. Men kunskap eller utbildningsnivå är ingen garant för tolerans. Det finns gott om välutbildade människor som är antisemiter.

De judiska församlingarna kan beväpnas till tänderna, men det kommer inte att stoppa den vardagsantisemitismen som judar behöver ta höjd för dagligen.

Annons
Annons
Annons
Annons