Annons
Ledare

Johanna Nylander: Det ska vara lätt att få arbeta

Den svenska byråkratin för migration är fortfarande förfärlig.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 1 maj 2023
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det kan vara lång väg till lagligt jobb.
Det kan vara lång väg till lagligt jobb.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Fokus på asylsökande, invandringsvolymer och ett antaget ökat behov av reglering har gjort att många grupper helt hamnat i skymundan och fastnat i byråkratiska buggar som fortfarande är svåra att ta sig ur.

En sådan grupp är ukrainare i Sverige. Massflyktsdirektivet gör att de inte kan folkbokföra sig, vilket i sin tur gör att de inte kan söka utbildningar som andra med uppehållstillstånd kan. Ett sådant praktiskt exempel är att ukrainska läkare och annan legitimerad vårdpersonal inte ens får lov att söka de valideringskurser som behövs för att kunna arbeta i Sverige.

Annons

Det ska vara lätt att göra rätt. Migrationsverkets ansökningssystem och handläggning måste göras om i grunden. Processerna behöver bli snabbare och reglerna tydligare, för att människor som kommit hit ska kunna skaffa sig en vettig tillvaro, eller snabbt få besked om och varför de inte kan stanna. Direkta prövningar borde vara normen, allra helst så digitalt och automatiserat som möjligt för att underlätta för handläggarna, minimera risken för fel och för att öka rättssäkerheten för den sökande.

En del av detta har regeringen sagt att de vill jobba för. Samtidigt har SD-samarbetet gjort att allt för mycket fokus hamnat på rätt marginella problem, som låga inkomstnivåer vid arbetskraftsinvandring, i stället för att få ner de oerhörda handläggningstiderna som lämnar människor i ovetskap. I dag händer det till och med att handläggningstiderna för arbetstillstånd är så långa att när de väl beviljas har det gått så lång tid att de behöver sökas om direkt och att anställda riskerar arbetsförbud i gapet mellan tillstånd.

Ända sedan Löfven-regeringen tillträdde har arbetslinjen i svensk politik saknats i allt för många sammanhang. Det märks inte minst på hur arbetskraftsinvandringen blivit ifrågasatt från både nationalister och socialdemokrater, trots att det är den invandring som rent ekonomiskt borde vara en ren samhällsvinst att hålla så öppen som möjligt. Med enklare spår in i arbete gynnas hela samhället. Det borde inte ta mer än några dagar att få arbetstillstånd, inte flera månader som är fallet nu.

Migrationsverket behöver tydligare direktiv så att det blir lättare för alla som ansöker att göra rätt. Men regeringen behöver arbeta för mer än så. För att klara landets tillväxt genom den ekonomiska krisen räcker det inte med att myndigheter gör det lättare att göra rätt.Alla behöver jobba för att det ska vara lättare att arbeta. Det borde gälla allt från att se över marginaleffekter mellan bidrag och arbete samt öka grundavdraget för att göra arbete mer lönsamt, men framför allt genom att riva alla hinder och ta bort varenda regel som gör att människor som hade kunnat fylla ett ledigt jobb i landet, inte redan är anställda.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons