Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Det finns inga men kring Hamas

En demokratisk stat – med såväl judiska, arabiska som kristna medborgare – har angripits av islamistisk terrorsekt.
Både palestinier och vänstern borde kunna ta entydigt avstånd från Hamas barbari.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 oktober 2023 • Uppdaterad 16 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Lördagens demonstration på Sergels torg i Stockholm.
Lördagens demonstration på Sergels torg i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

”När Trump talade om att upprätta en databas över muslimer sa många ledande judar att de kommer att registrera sig som muslimer. När barn i Sverige 2023 uppmanas att dölja sin judiska identitet är det tyst från så kallade muslimska företrädare. Som troende muslim skäms jag för er.”

Så skriver Nalin Baksi på X. Hon är en av få socialdemokrater som nu öppet både tar avstånd från antisemitismen i Sverige och Hamas bestialiska illdåd i Israel. Hon tillhör även den ännu mindre skara muslimer som kritiserar terrororganisationens sjuka övergrepp.

Annons

Heder åt Nalin Baksi. Och skam åt alla de imamer och ordföranden för palestinska föreningar som väljer att vara tysta efter massakern förrförra lördagen. De yttringar vi ser på gator och torg och på sociala medier är tvärtom till stöd för det Hamasstyrda Gaza. Tutande bilar, fyrverkerier – och mobbens rop på att utplåna staten Israel.

Så mycket är de för en tvåstatslösning.

Svenskar av judisk börd får höra av de bör dölja sin identitet. Svensk polis behöver bevaka judiska skolor och synagogor.

Tillståndet är illa. Och låt oss tala klartext: Det är inte nynazister eller bruna uppfattningar hos allmänheten som utgör det akuta problemet, utan en stor grupp människor med rötter i Mellanöstern som hatar och hotar judar.

”Konflikten handlar inte bara om territorium – terrorism står mot humanism.”

Många av dem har en avvikande syn på bland annat demokrati, religionens roll, kvinnans ställning, våldsanvändning än de värderingar vi har byggt vårt sekulära och progressiva samhälle på. Ja, det folkhem som inte minst socialdemokratin har timrat.

Ändå kommer vänsterns ryggradsreflex vara att peka på ”kolonialism” och ta den ”svages” parti mot övermakten när Israel slår sönder Hamas tunnelnätverk inne i Gaza. Vänstern har under många år allierat sig med Palestinarörelsen och har svårt att se sanningen i vitögat: Gaza är en diktatur, styrt av terrororganisationen Hamas som ägnar all kraft åt att förgöra Israel istället för att bygga fred och välstånd för sin egen befolkning. Hamas tillhör en våldsbejakande totalitär rörelse som backas upp av Iran och Qatar.

Palestinska barn får också tidigt lära sig att allt är judarnas fel och att kasta sten på fienden och i diasporan ekar detta nu högljutt.

Hamas har gjort Gaza till en helvetisk häxbrygd – politiskt, ideologiskt och ekonomiskt.

Det borde därför inte vara svårt att ta avstånd från Hamas styre och antisemitism. Det borde inte finnas några som helst men.

Israel har rätt att försvara sig mot fientligt sinnade grannar som tar sig över gränsen och utstuderat mördar israeliska medborgare. Precis som Ukraina har, efter att ha blivit angripet av Ryssland – och som Storbritannien och USA kämpade mot nazister och stalinister under andra världskriget.

Annons

Krig är blodiga och förfärliga, och det är avgörande att försöka undvika att döda civila. Att Hamas skamlöst använder civila palestinier som sköldar – så även nu när israelerna ber dem lämna Gaza city – gör dock att det inte finns någon enkel militär strategi för israelerna. Hamas är berett att offra människor för att vinna sympatier och få världen att vända sig mot Israel.

I denna svåra tid är det viktigt att inte bli en nyttig idiot genom att aningslöst heja på Palestina, för det är i praktiken Hamas. Konflikten handlar inte bara om territorium – terrorism står mot humanism.

Annons
Annons
Annons
Annons