Annons
Ledare

Det är resultaten som räknas – inte samtalen

Varken bredda mackor eller bred överenskommelser är inte svaret på allt.
Krönika • Publicerad 23 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Moderaternas Ulf Kristersson (M)  och Johan Forssell letar efter fastare grepp.
Moderaternas Ulf Kristersson (M) och Johan Forssell letar efter fastare grepp.Foto: Jessica Gow/TT

I helgen lämnade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samtalen om gängkriminalitet. Visst hade en bred, blocköverskridande samling varit bra. För att kunna möta brottsvågen är det emellertid de faktiska riksdagsbesluten som är det centrala, och det är långt från säkert att en bred uppgörelse leder till det bästa sakpolitiska utfallet.

När sju av åtta riksdagspartier skulle diskutera åtgärder mot gängkriminalitet saknades inte frågetecken. Inte minst bidrog utestängandet av Sverigedemokraterna till att form lätt kunde uppfattas som viktigare än faktisk handling. Regeringen har dessutom i praktiken redan riksdagsmajoritet. Åtgärderna som regeringen nu går fram med hade kunnat läggas fram utan storfikasittningar.

Annons

Möjligen var upplägget med breda samtal dömt att misslyckas. Förhoppningsvis kan förslagspaketet ändå bli en grund att gå vidare från. I sak pekar regeringens 34-punktslista trots allt i rätt riktning. Framför allt vittnar förslaget om att ge polisen större befogenheter att kameraövervaka i gränsområden om viss krisinsikt. Men på det stora hela är listan alltför återhållsam. I grunden lyfts bra förslag, som att se över straffrabatten för unga – men med begränsande formuleringar som riskerar att göra åtgärderna mer eller mindre tandlösa. Detta torde också vara grunden till avhoppen från samtalen mellan regeringen och delar av oppositionen.

Kriminalpolitiken i sig står uttryckligen utanför januarisamarbetet. Om detta faktiskt kommer visa sig i skarpt läge är av stor betydelse. I grunden lägger regeringen fram förslag som riksdagen får ta ställning till. Så kallade tillkännagivanden från utskott brukar rent krasst vara en chans för oppositionen att ryta till och försöka sätta press. Riksdagen och dess utskott har dock även möjligheter att den hårda vägen lagstifta på egen hand. Detta var exempelvis fallet när lagen om könsneutrala äktenskap togs fram 2009. I och med Kristdemokraternas motstånd var alliansregeringen inte formell avsändare.

Förhoppningsvis blir en liknande gång aktuell på det kriminalpolitiska området. På en presskonferens under måndagen öppnade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell för att titta på möjligheterna till skarp riksdagslagstiftning genom justitieutskottet.

Framöver kommer det vara avgörande om Centerpartiet och Liberalerna sätter den goda stämningen i januarisamarbetet eller kraftfulla sakpolitiska resultat i främsta rummet.

Max EskilssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons