Annons
Ledare

Det är fritt fram att vara socialist

Gillar du kooperation? Var så god: marknadsekonomin ger dig och dina kamrater fritt fram.
Ledare • Publicerad 31 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
I socialismen finns bara en riktning för alla.
I socialismen finns bara en riktning för alla.Foto: Hasse Holmberg

Det finurliga med marknadsekonomi är att den inte säger nej till dem som vill vara socialister att vara det. I en marknadsekonomi är det öppna dörrar för att bilda kooperativ av alla de slag. Det röda laget kan spela ihop alldeles fritt.

Nu skulle den rättrogne socialisten säga att kapitalisterna redan har skott sig och att utgångsläget för det utsugna proletariatet är för svagt. Därför måste alla kapitalister, alla klassförrädare, alla egensinniga självodlare, in i tvångskollektivet.

Annons

Det är en feg ursäkt.

Med tanke på att socialismen har rätt högt stöd i akademiska välutbildade champagnekretsar torde de grundläggande ekonomiska och intellektuella förutsättningarna vara goda. Det finns till och med miljardärer med skatteskulder som erkänner sig till socialismen – en inbjudan till gemenskapen går att skicka till dem.

Man skulle också kunna tänka sig att öppna en socialistfond så att alla som inte bekänner sig till socialismen ändå kan bidra med ett startbidrag. Många skulle nog vara beredda att slänga in en slant mot ett livslångt löfte om att inte tvingas ingå i kollektivet. Säkert hade marknadsfolket också kunnat tänka sig att upplåta mark och byggnadsmateriel till kollektivisterna, liksom att upprätta köpkontrakt på de inlagda gurkorna från kolchosen. Allt för att ge den socialistiska kamratföreningen goda startmöjligheter.

Möjligen skulle villigheten att betala till startfonden minska på grund av misstänksamheten om att nya krav på bidrag skulle uppstå så fort produktionen av annat än maktstrukturanalyser havererat i den socialistiska enklaven. Men samtidigt: vem vill missunna kollektivets drömmare chansen att upprätta sitt socialistiska drömrike?

Nu har socialismen den egenskapen att den vill dra in alla i sitt system. I ett fullt utbrett socialistiskt kollektiv finns ingen laglig väg ut för den som vill vara självständig. Tvånget är verktyget för att upprätthålla systemet. Det är nämligen strukturerna som förklarar orättvisor. För att göra upp med dem måste alla in i ledet. Förr handlade analysen om klass men i modern akademisk tolkning i allt högre omfattning om kön och hudfärg. Arvsynden är det fundamentala och den kan man inte betala sig ur, och vit mans makt förknippas då inte med massornas tvångskommendering till Europas slagfält utan den kopplas till herrarna som gav order.

Socialisterna kommer därför inte att nöja sig med att hålla sig till varandra i sitt kollektiv även om möjligheten ges. Deras olycka är alltid någon annans fel. Påstått ärvda privilegier ska bestraffas.

Nästa gång är siktet inställt på dig.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons