Annons
Ledare

Petter C Larsson: Desinformation är det största sabotaget

Det är inte sabotaget av Nord Stream som är värst, det är desinformationen.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Läcker desinformation.
Läcker desinformation.Foto: Danska Forsvaret
Petter C Larsson
Petter C LarssonFoto: Peter Ottosson

Ett sabotage som görs under falsk flagg djupt nere på havets botten kräver komplex planering och avancerat genomförande för att uppnå den egentliga utförarens specifika mål. En sådan operation kan syfta till att forma allmän opinion eller ha strategiska geopolitiska och ekonomiska avsikter.

Hur ska man tolka de senaste uppgifterna om att en ukrainsk-lojal grupp ska ha utfört sabotaget?

Annons

Man bör analysera händelsen med insikter om inte bara den unika säkerhets- och geopolitiska situationen utan även den spegelvärld som hemliga operationer präglas av. En utredning av en sprängning till havs omfattar undersökning av fysiska bevis. Det kan vara skräp eller utrustning som lämnats på botten, diverse tekniskt underlag och datahistorik. För att inte tala om all samverkan som behöver göras med olika länders underrättelse- och säkerhetstjänster i syfte att inhämta intryck och informationer.

Allt syftar till att identifiera potentiella spår, tecken, motiv och förövare. En helt annan och mycket allvarlig utmaning är hanteringen av desinformation. Innan, under och efter falsk flagg-operationer kan information planteras för att stödja olika narrativ, ett sådant kan vara information som möjliggör att en tredje part utmålas som skyldig. Den verklige förövaren exploaterar påpassligt varje möjlighet att över tid skapa tvivel och underminera banden mellan och inom sina motståndare.

I februari skrev den internationellt ifrågasatte journalisten Seymour Hersh, i en självpublicerad artikel, en text om att USA med stöd av Norge låg bakom sabotaget, således inte Ryssland.

Hersh åberopade obekräftade och motstridiga uppgifter från den amerikanska administrationen. En kort tid senare deklarerade Donald Trump i sin jakt på ett nytt presidentskap att om han blir vald igen så vill han eliminera stödet till Ukraina, avsluta kriget och rädda världen från ett tredje världskrig och detta skulle ske på en enda dag. Varför ska amerikanska pengar gå till ett folk som inte ens gillar amerikaner var budskapet.

Detta utnyttjande av Ukraina-kriget för egoistisk inrikespolitik sänder också en tydlig signal till Ryssland att USA kan komma att reducera sin profil i Ukraina-kriget. Till detta ska adderas den allra senaste medierapporteringen om att en ukrainsk-lojal grupp ska ha utfört Nord Stream-sabotaget.

Denna märkliga historia är välregisserad och innefattar ingredienser som en mystisk segelbåt som nu undersöks efter spår av sprängmedel. Historien ska få oss att dra förhastade slutsatser om att Ukraina inte är att lita på.

Jag utesluter inte att vi inom kort kommer att serveras fler udda och känsloväckande uppgifter om denna påstådda pro-ukrainska grupp. Kommer de olika länderna runt Östersjön att publikt redovisa vad deras egna utredningar kommit fram till? Utan denna transparens kommer historien om ett ukrainskt sabotageteam att vara tonsättande vilket vore beklagligt.

Det är med transparens och tydlighet man vinner över desinformation. Det är viktigt att ett lands offentliga röster är medvetna om den roll de omedvetet kan tilldelas vad gäller förmedling av främmande makts desinformation. Detta ska såklart ställas mot rätten till det fria ordet.

De i samhället som har offentliga röster behöver vara noga så att de inte själva påverkas av desinformation och propaganda och oavsiktligt stödjer spridandet av en falsk berättelse som faktiskt är till gagn för ingen annan än den ryska regimen och Putin själv.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert

Annons
Annons
Annons
Annons