Annons
Ledare

Den trålade fisken i disken

EU misslyckades i veckan med att förbjuda trålning i djuphaven. Kvar finns döda bottnar.
Ledare • Publicerad 14 december 2013
Lockar många.
Lockar många.Foto: Foto: Robert F. Bukaty

Bottentrålning är en fiskemetod som lämnar döda ytor efter sig. När nästan allt levande har dragits upp från havsbotten, återstår utslagna ekosystem och den oönskade bifångst som genast dumpas i havet.

Djuphaven ska innebära en skyddad miljö för arter som rödtungan och den mindre hälleflundran. På mer än 400 meters djup är havet kallt och mörkt. Livsmiljön påverkas inte av årstidsväxlingar. Den biologiska processen är extremt långsam.

Annons

När den storskaliga fiskeindustrins armador river sig fram på havsbotten blir såren ytterst svårläkta. I fiskenationen Norge anser forskarna att mellan 30 och 50 procent av korallreven redan har förstörts av bottentrålning.

Vi vet alltså hur illa situationen är, vi borde ha förmågan att förändra den.

Vid veckans omröstning i Europaparlamentet misslyckades svenska parlamentariker som Isabella Lövin (MP) och Christofer Fjellner (M) med att förbjuda bottentrålning i djuphaven. Med röstsiffrorna 342 mot 326 blir det ingen utfasning av djuphavsfisket i Nordostatlanten. Därtill godkände parlamentet ett fiskeavtal med nordafrikanska Marocko, som för 40 miljoner euro per år ger EU rätten att fiska i vattnet utanför det ockuperade Västsahara.

Omröstningen, som ägde rum efter mer än ett års förhandlingar, är ett bakslag för den nya fiskeripolitik som är tänkt att börja gälla från årsskiftet. Att EU har tagit nödvändiga steg mot ett förbud mot överfiske och för tydligare konsumentinformation, leder inte till att bottentrålningen försvinner.

Fiskeindustrin kommer fortsätta att tråla världshaven efter bästa förmåga. Detta är delikatessdiskens högsta pris.

Mattias Karlsson
Lars Kriss
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons