Den svåra vägen till en bättre skola
Det blev en debatt som gick på djupet i en fråga. Debatten tydliggjorde också vissa likheter över blockgränserna skolan – men även skillnader inom blocken som till exempel att Folkpartiet och Vänsterpartiet vill förstatliga skolan medan övriga partier är emot.
Alldeles oavsett om skolan ska förstatligas eller ej är den idag ett kommunalt ansvar. På onsdagen kom Lärarförbundet med sin ranking över landets bästa skolkommun. Trelleborgs kommun kommer där på plats 217 av landets 290 kommuner vilket innebär att kommunen tappar placeringar för andra året i rad. 2009 kom Trelleborg på 176:e plats och 2008 var man på plats 152.
Raset i rankingen oroar. Men vad är det då som blivit sämre i Trelleborg? För att förstå detta måste man se närmare på undersökningen. Den bygger på 14 olika kriterier som till exempel resurser till undervisningen, lärartäthet, lärarlöner och betygsresultat i årskurs 9.
Enligt Maria Rönn, ordförande för Lärarförbundets i Trelleborg, är det minskade resurser till skolan som ligger bakom tappet i rankingen. Kommunstyrelsen ordförande Ulf Bingsgård (M) pekar istället på skolans arbetssätt måste se över och det läggs för mycket tid på administrativa sysslor.
Den fallande tendensen för Trelleborg borde vara en väckarklocka för kommunens politiker. Självklart är resurserna en viktig del i hur skolan ska lyckas. Men det går heller inte att komma i från att organisationen är en viktig del. Den svåra ekvationen är att få dessa två variabler att mötas.
För tillfället pågår en intensiv debatt om Spjutspetsskolans vara eller inte i Trelleborg.
Viktigast av allt vore att komma överens över om grunderna för vad som fungerar i dag och hur skolan i Trelleborg ska bli bättre i framtiden. För att lyckas med det behövs det mer lyhördhet mellan de olika partierna och att man tar in erfarenheter från skolans värld.
Som den politiska debatten ser ut i dag är det svårt att se en öppning i detta.
En likvärdig skola och en långsiktigt stabil grund. Det är två viktiga mål att uppnå för landets alla elever. Frågan är om målen är möjliga att uppnå så länge som skolan är ett kommunalt ansvar.