Annons
Ledare

Den första tiden är viktigast för nyanlända

Arbetslinjen är receptet inte bara på bättre statsfinanser och ökad egenmakt för envar utan också på kampen mot utanförskapet.
Ledare • Publicerad 24 augusti 2011
Ullenhag har anledning att sänka tröskeln till arbetsmarknaden.
Ullenhag har anledning att sänka tröskeln till arbetsmarknaden.Foto: 

En grupp som är särskilt utsatt och har svårare för att finna en plats i samhället än andra, är nyanlända invandrare. Etableringstiden är i genomsnitt oacceptabla sju år.

Att korta den tiden har varit ett mål för integrationspolitiken under lång tid, utan framgång. Från den 1 december 2010 övertog Arbetsförmedlingen ansvaret för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet från kommunerna. ”Den största integrationspolitiska reformen på 25 år”, konstaterar integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Annons

I samband med att utvärderingen av reformens sju första månader presenterades i går underströk Arbetsförmedlingens generaldirektör Angela Bermudez Svankvist att nio av tio nyanlända invandrare med etableringsplan nu minsann har eller har haft arbetsförberedande insatser, vilket hon ser som positivt. Det är möjligt att man ska vara nöjd med det, för av de totalt 4 134 det handlar om har bara tio fått jobb.

Nu är det stor skillnad på sju månader och sju år. Det är än så länge för tidigt att döma ut etableringsreformen, men egentligen också att hylla den. Att sätta människor i åtgärder må vara ett viktigt första steg, men om åtgärderna inte leder till något, förminskas rimligen vikten av dem. Inte för att åtgärder är meningslösa, utan därför att ambitionen är arbete inom två år för arbetsföra vuxna, inte att sysselsätta dem med samtal och kurser.

Så illa kan man hoppas att det inte blir. Förbättrad tillgång till undervisning i svenska och fler bostäder och förskoleplatser är viktiga för att få in nyanlända i samhället, men också de största hindren enligt Arbetsförmedlingen, områden där kommunerna har ett avgörande inflytande.

Hur ska man då gå vidare? Möjligen har det politiskt omstridda samordningsansvaret gett en tydlighet, en bättre överblick. Kanske har också kopplingen mellan arbete och integration förbättrats. Externa aktörer är med i processen på ett annat sätt än tidigare. Samtidigt är varje insats individuell, ingen blir längre ett nummer i en växande kö. Den enskilde får vara med, påverka och ta ansvar.

Men om framgång i strävan att förkorta integrationsprocessen ska nås krävs en nödvändig samordning mellan alla inblandade parter.

Tiden är en avgörande faktor. Under den gamla ordningen var det bara en av tio som hade någon form av kontakt med arbetsmarknaden under första året i Sverige. Om trösklarna in på arbetsmarknaden ska kunna sänkas får inte nyanländas initiativkraft riskeras på detta sätt.

Lyckad integration är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Ju bättre systemet blir desto större glädje får vi av invandringen.

En sju månader gammal reform, som nu riskerar att möta en ny konjunkturnedgång, kan lätt komma att få omfattande kritik. När den kritiken kommer får man hoppas att den rymmer alternativ som skulle kunna fungera bättre än etableringsreformens fokus på kunskap och arbete.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons