Annons
Ledare

Den förrädiska snällheten

Är man stark måste man vara snäll. Björnen Bamses devis hade lika gärna kunnat vara bilförsäljarens i onsdagens ”Uppdrag Granskning”.
Ledare • Publicerad 29 oktober 2010
Var hamnar pengarna?
Var hamnar pengarna?Foto: 

I sin verkstad hade han satt upp givardiplomen från Hem & Skola. Utöver föreningens kampanjer mot rökning och mobbning stödjer bilfirman ett lokalt idrottslag, förklarar han i programmets inledning. En knapp timme senare är den snälle bilförsäljaren uppenbart indignerad, och talar om att Hem & Skola borde polisanmälas. Många tv-tittare håller sannolikt med honom.

Tusentals givare – företag, kommuner och landsting i hela landet, har litat blint på dem som ringt och bett om bidrag till kampanjer mot rökning och mobbning. Riksförbundet Hem & Skola låter onekligen som en snäll organisation.

Annons

Men snällheten är förrädisk. När något låter snällt skrapar vi sällan på ytan. Att 34 av 42 telemarketinginsamlade miljoner till Hem & Skola stannat i telemarketingföretagets fickor har väl få givare haft en tanke på. Inte heller har man tänkt sig att resterande miljoner skulle användas till dyra restaurangnotor för personal och styrelse.

På samma sätt kan elakheten vara förrädisk. I det nu pågående drevet mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten menar vissa att hon borde avstått den betalda studieresan – just därför att arrangören var ”elaka” oljebolaget Shell.

Det sägs nu att Arkelsten talade väl om Shell i riksdagen efter ”bjudresan”. Vad hon faktiskt sade var att ”till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra”. Det är ju ingen översvallande kärleksförklaring.

När tonläget skruvas upp och många känner sig svikna är det viktigt att granska fakta i målet, istället för att lita på magkänslan. Gång efter annan visar sig nämligen magkänslan ha fullkomligt fel.

Nej, Sverige är inte fritt från korruption och nepotism. Även här görs affärer ibland upp på golfbanan. I Göte­borg kostade det skattebetalare och kommunala hyresgäster hundratusentals kronor. Där arbetar nu statsåklagare Nils-Eric Schultz med flera förundersökningar i mutbrottshärvan.

Hem & Skolas ordförande ställer sig oförstående inför ”Uppdrag Gransknings” frågor. Visst, merparten av pengarna lades på annat, men lite gick ju ändå till kampanjerna, tycks han mena.

Läxan av Göteborg, Hem & Skola och i viss mån den upphetsade debatten om Arkelstens studieresor är att det behövs tydliga regelverk och stor öppenhet. Vill du donera pengar? Välj en organisation med 90-konto, så garanteras minst 75 av 100 kronor gå till verksamheten. Offentliga upphandlingar försvårar vänskapskorruption. Sverige är ingen ö av oskuld. Även här behövs genomlysning och tydlig lagstiftning.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons