Bo Pellnäs: Den europeiska demokratin vacklar med urholkat Ukrainastöd
Västerländska medier speglar en opinion som anser att Ukrainas krig också är ett försvar för Europas frihet och demokrati. Därför är det olustigt när Viktor Orbán i Ungern och Robert Fico i Slovakien nekar att stödja Ukraina och vill att landet ska förhandla om fred. Det skulle innebära att Ryssland behåller erövrade områden och att Putin står som segrare. Varje steg från EU och Nato att därefter garantera Ukrainas frihet kommer han att ta till intäkt för fortsatta rustningar.
I skrivande stund är det oklart om Fico kan bilda regering, men allt tyder på det. Han avgick 2018 till följd av demonstrationerna efter mordet på journalisten Ján Kuciak. Kommer han tillbaka får EU två regeringschefer, Orbán och Fico, som har direkta personliga kontakter med Putin.
Det är bisarrt att folk i Ungern och Slovakien röstar på dem och inte minns hur Ungernrevolten 1956 slogs ner i blod, eller den sovjetiska inmarschen i Tjeckoslovakien 1968, som gjorde slut på ”Pragvåren” med dess dröm om frihet och demokrati.
Polens rörelse mot en mer auktoritär stat med politisk kontroll av domstolarna har hittills motats i grind av EU. Den polska nationalismen är oförenlig med sympatier för Ryssland. Landet avsätter mer till försvaret än de flesta andra EU-länder och har gett ett militärt stöd till Ukraina och ett stort humanitärt sådant genom sitt flyktingmottagande. De sista veckornas politiska gräl med Ukraina, sedan Polen stoppat import av ukrainsk spannmål, är nog knutet till den polska valrörelsen och regeringens behov att säkra landsbygdsrösterna som utgör partiets ryggrad.
Det som förenar de tre ländernas ledare är insikten om att maktinnehavet bäst tryggas om man kontrollerar rättsväsendet. Sveriges stöd för EU:s försvar av demokratin i alla unionens länder kan bli tydligare och bidra till att samla alla goda krafter. Här, som i all utrikespolitik, är ett samförstånd mellan regeringen och socialdemokraterna grundläggande. Så även om Sverigedemokraterna tydligt skulle ta avstånd från Orbán och hans politik.
När Ukrainas president säger att ett EU-medlemskap bara är en tidsfråga är nog detta korrekt. Men tiden kan bli lång. Korruptionen i Ukraina är djup och alla involverade kommer att fördröja processen.
Men just därför blir EU:s stöd för Ukrainas kamp för frihet och inte minst dess demokrati ett hot, inte bara mot Putin utan mot alla auktoritära och korrupta ledare. Varje steg EU tar för detta stöd, varje uttalande man gör, väcker direkta frågor om de egna medlemmarnas politik, deras författningar och den korruption som är själva livsnerven i varje relation med Putin. Den som låter berörda statschefer skapa privata rikedomar genom svarta affärer med rysk olja och brott mot beslutade sanktioner.
Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert