Annons
Ledare

De små stegens utveckling

Folkpartiets nya partiprogram visar att partiet bärs fram av idéer och låter dem vara bärande i utvecklingen.
Ledare • Publicerad 11 oktober 2013
Står upp för liberalismen.
Står upp för liberalismen.Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Stora politiska omvälvningar sker vanligen inte genom revolutioner. Istället ligger mycket av den politiska utvecklingen i de små stegen, i den successiva anpassningen till omvärldens förändringar. Det är så samhället bör utvecklas, genom stegvisa reformer.

I veckan meddelade Folkpartiets partistyrelse att man gjort en positionsförflyttning i frågan om sjukvården.

Annons

”Det behövs en utökad nationell samordning och styrning av sjukvården.”

Det sa Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson på en presskonferens i onsdags i samband med att hon presenterade partistyrelsens förslag till ett nytt partiprogram.

Urbaniseringen och den demografiska utvecklingen skapar skillnader i Sverige. För att kunna ge en likvärdig sjukvård i landet vill därför Folkpartiet att staten ska ta ett större ansvar för sjukvården.

Partiet ansluter därmed till den linje som Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterade för ett par veckor sedan. Hägglund vill förstatliga sjukvården för att patienterna ska få en god vård i hela landet. Han är heller inte främmande till att avskaffa landstingen.

Visserligen kräver det stora förändringar mot hur det är i dag men genom att ta upp frågan till debatt kan det ske en stegvis förflyttning. Nu har Folkpartiet närmat sig Göran Hägglunds linje.

Under de senaste tre åren har Folkpartiet tagit fram ett nytt partiprogram. Arbetet har letts av riksdagsledamoten Christer Nylander från Kristianstad och närmar sig nu sitt slut. I veckan lade Folkpartiets partistyrelse fram sitt förslag till partiprogram som ska antas på paritets landsmöte i Västerås i mitten av november.

”Frihet i globaliseringens tid” heter programmet och en utgångspunkt har varit att hitta lösningar på de samhällsproblem vi står inför i dag och i framtiden. Folkpartiet presenterar inga överraskningar men visar ändå att partiet drivs av idéer och inte tar hänsyn till vissa gruppers särintressen.

I takt med att globaliseringen påverkar Sveriges ekonomi måste konkurrenskraften stärkas. Folkpartiet vill därför att värnskatten ska avskaffas och att skatten på arbete ska sänkas. Det skulle öka drivkrafterna till att arbeta mer.

Partiet vill även att arbetsrätten förändras så att turordningsreglerna vid uppsägning tar hänsyn till kompetens och inte anställningstid. Det är en viktig förändring som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden.

Skolan är fortsatt central i Folkpartiets politik. Här föreslår partiet en tioårig grundskola med start i sex års ålder. Förvisso är det bra att barn börjar tidigare i skolan men att förlänga skolplikten är inte den bästa vägen till att höja skolkvaliteten.

Annons

Även om Folkpartiet föreslår en stor reform på skolans område, att staten övertar huvudmannaskapet, är det något som också är på väg att hända i praktiken. Steg för steg har staten under de senaste åren ökat regleringen på skolans område. En övergång till en statlig skola har alltså minskat. Men än ligger den förändringen relativt långt bort, en majoritet av dagens partier är för dagens skolsystem. Det är synd eftersom en statlig skola är den bästa garanten för en likvärdig undervisning i hela landet.

Allt kan inte bli perfekt från början men genom de små stegens utveckling går det att hela tiden att förändra samhället till det bättre. Då gäller det att höja blicken och låta idéerna vara bärande i utvecklingen.

Folkpartiets nya partiprogram visar att man tar framtidens utmaningar på allvar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons