Petter Birgersson: De skånska vårdköerna är helt onödiga – och kostar bara pengar
Löftena om bättre vård och kortare köer förenar vänster och höger. Men det tycks vara väldigt svårt att lyckas. När Vårdföretagarna – en organisation som företräder privata vårdföretag – går genom köerna i de olika regionerna i Sverige ligger Skåne risigt till inom flera områden. De skånska patienterna får enligt Vårdföretagarnas senaste rapport om vårdköer, baserat på Sveriges kommuner och regioners (SKR) statistik, vänta över 90 dagar på operation eller annan åtgärd i nästan hälften av fallen inom den planerade specialistvården. Som jämförelse får var tionde patient i Jönköpings län vänta så länge.
Inom öron-, näsa-, hals är Skåne sämst i landet, med 62 procent av patienterna som i juni 2024 väntat längre än 90 dagar på åtgärd. I Jönköping och Kronoberg var motsvarande siffra 5 respektive 8 procent.
Det är ett uselt resultat för Skåne och en hel del andra regioner i Sverige.
Vårdföretagarna har ett antal reformförslag för svensk sjukvård. En grundläggande sak är att patienterna ska informeras om sina rättigheter. Det kräver också att vårdgarantin vässas, så att den mer liknar en garanti än ett tomt löfte. Att patienterna får fullständig rätt att söka vård och få operationer utförda över hela landet, oavsett vilken region man bor i är en sådan reform. Ett lättillgängligt register över ledig kapacitet hos vårdgivare, en vårdförmedling, vore en annan. Finns det avtal med privata vårdgivare ska det också ingå i vårdvalet. Det i sin tur innebär att avtal med privata bolag bör vara nationella. Det skulle i praktiken innebära en genomgripande reform av dagens regionbaserade vård.
Det i svensk miljö kontroversiella ligger i det med privata vårdgivare. Vårdföretagarna representerar förstås sina medlemmar, företag som har intresse av att utföra vård, eftersom det är vad de tjänar pengar på. Reflexmässigt är många emot det och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet brukar köra med löften om att ”ta tillbaka kontrollen” och liknande.
Det är ett projekt som pågår i bland annat Stockholm, där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i samarbete med Vänsterpartiet tog över styret efter senaste valet. Enligt Vårdföretagarnas analys innebär det längre köer och att kostnaderna stiger. Rapporten hävdar att ersättningen till privata vårdgivare ligger mellan 40 och 72 procent under kostnaderna i regionens egen regi, för sådant som höftleds-, starr- och framfallsoperationer. För en höftledsoperation betyder det 50 000 kronor lägre kostnad om operationen köps in.
Det är häpnadsväckande siffror som om de stämmer leder till slutsatsen att det kostar i både pengar och kötid att låta regioner sköta all specialistvård i egen regi. Då är inte patientens lidande eller den samhälleliga kostnaden av att människor inte får vård i tid medräknade. Då blir det inte de privata företagen som ”skär emellan” utan regionerna och dess politiker som slösar bort skattepengar på luft.
Vem ska man då tro på? Det rimliga är att flera alternativa utförare och större möjligheter för patienterna att finna vårdplats där de är tillgängliga, kommer att öka antalet operationer och hålla tillbaka kostnaderna. Det är inte smart att överlåta allt till privata aktörer och det är inte smart att hålla allt inom det offentliga. Konkurrensen i sig bidrar till effektivisering av byråkrati och stimulerar nya metoder. Det ger också sjukvårdspersonal möjlighet till olika arbetsgivare. Svensk sjukvård lider inte brist på penningresurser främst, bristerna ligger politiseringen och byråkratiseringen. Skåne bör ta ledningen i att ta itu med det.
Att vården fungerar är verkligen en del i en framtidsvision för Skåne.