Annons
Ledare

De röda vrider på den statliga utgiftskranen

Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och tidigare riksdagsledamot (M), visste nog inte hur rätt hon hade. I förra veckan presenterades hennes skrift ”Överskott till överdrift?” (Timbro), där hon argumenterar emot överskottsmålet.
Ledare • Publicerad 4 maj 2011
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och partiets ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich. Nu visar opinionsundersökningar att partiet får ökat stöd från väljarna.
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och partiets ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich. Nu visar opinionsundersökningar att partiet får ökat stöd från väljarna.Foto: 

Det kan vara direkt skadligt, menar Pålsson, och dessutom kommer oppositionen snart kräva att överskotten läggs på diverse kostsamma satsningar.

Mindre än en vecka tog det. Sedan stod både Socialdemokraternas Tommy Waidelich och Vänsterpartiets Ulla Andersson och talade entusiastiskt om allt man kunde lägga pengar på. Använda framväxande reform­utrymme, sade Waidelich. Ett alternativt ramverk för den ekonomiska politiken, uttryckte sig Andersson. När de båda partierna på måndagen presenterade sina skuggbudgetar lovades vitt och brett – från bostäder och sommar­jobb till järnväg och kompetenskommission.

Annons

Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet mer än snuddar vid perspektivet att det är medborgarnas pengar som skapar det så kallade reformutrymmet. Inte heller talade man om företagande eller entreprenörskap, som trots allt är grundläggande förutsättningar för att pengarna ska rulla in.

Miljöpartiet, som släpper sin skuggbudget senare i veckan, positionerar sig långt från de forna samarbetspartierna. I helgen meddelades att man gillar rut-avdrag, på måndagen en debattartikel om småföretagens villkor.

I jämförelse med de miljöpartistiska utspelen framstår de röda partierna som än mer idéfattiga. I åtminstone Socialdemokraternas fall är det synd. Varför inte ta ett varv till med förnyelse och rådslagsgrupper? Sverige behöver en vettig opposition, som kan mer än att ropa på ökade kostnader.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons